boekberichten

Vargas Llosa schrijft roman over Congo van Leopold II

De Peruaanse auteur Mario Vargas Llosa heeft aan persbureau AFP meer details gegeven over zijn nieuwe, ambitieuze roman over Roger Casement en de wreedheden in het Congo van de Belgische koning Leopold II. De 73-jarige Vargas Llosa liet in Madrid weten dat hij al twee jaar aan het boek over Casement werkt. Het moet in 2010 of 2011 verschijnen onder de titel El Sueño del Celta (‘De droom van de Kelt’). Casement was een Ierse nationalist, Britse diplomaat en fervent voorvechter van mensenrechten en slavenbevrijding in het kroondomein van Leopold II. Daar heerste op de rubberplantages een streng arbeidsregime. Tussen de 2 en 15 miljoen arbeiders lieten er het leven. Het afhakken van handen was een vaak toegepaste straf. Vargas Llosa zei „gefascineerd te zijn door het zo gevarieerde en avontuurlijke leven van Casement”. De schrijver heeft er werkbezoeken opzitten in Congo en Noord-Ierland, om te proeven van „de sfeer, het landschap, de samenleving”. Vargas Llosa leerde Casement kennen in een biografie van de schrijver Joseph Conrad, die in zijn Heart of Darkness zijn eigen verschrikkelijke Congo-ervaringen in dienst van de Belgische koning samenvatte onder de bekende woorden ‘the horror, the horror’. Conrad raakte bevriend met Casement, die als Britse consul in het vroeg twintigste-eeuwse Congo fel van leer trok tegen de misstanden en met zijn verslagen een internationale protestbeweging op gang bracht.

De menselijke psyche begrijpen via boeken

Een boekenmarathon – of misschien kun je beter zeggen: een boektriatlon – dat is waar de Amerikaanse Nina Sankovitch aan is begonnen, bericht de New York Times. Ze begon er 350 dagen geleden mee, op haar 46ste verjaardag en heeft het dus nu bijna voor elkaar. En ze leest geen simpele werkjes: W.G. Sebald, Knut Hamsun en Peter Ackroyds biografie over Newton staan op haar lijst. Waarom, is de voor de hand liggende vraag. Dit is geen poging om in het Guiness Book of Records terecht te komen. Sankovitch leest omdat er zoveel goede boeken zijn, ze leest in de hoop anderen te inspireren en ook om tot bezinning te komen na een verdrietige periode in haar leven, nadat haar zuster was overleden. ‘Meer dan goede literatuur heb je niet nodig om de menselijke psychologie en zelfs geschiedenis te begrijpen’, legt ze desgevraagd uit. We hebben meer tijd dan we denken, is een moraal van haar verhaal en zelf vindt ze dan ook de tijd om haar ervaringen vast te leggen, op haar weblog readallday.org.

Uitgebreide literaire kritiek nu online

De afgelopen vrijdag gelanceerde site De Reactor wil literaire kritiek een serieuze stem op internet geven. Naar eigen zeggen is „De Reactor bedoeld voor een breed publiek van geïnteresseerde lezers die vaak hun gading niet meer vinden in de kolommen van kranten en weekbladen. Anders dan in de kranten en weekbladen speelt de actualiteitswaarde van de besproken publicaties en de naamsbekendheid van de auteurs een minder grote rol.” Het initiatief ging uit van de literaire tijdschriften Dietsche Warande&Belfort, Parmentier en het ter ziele gegane Raster. Het project ontving een startsubsidie van de Nederlandse Taalunie en wordt ondersteund door het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en Stichting Lira. Recensies worden uitgewisseld met de Vlaamse variant De Leeswolf.

Zie: www.dereactor.org en www.deleeswolf.be

Zie ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl.