Avonturier behaalt persoonlijke zege bij Italiaanse wielerkapel

De Belgische wielrenner Philippe Gilbert won de slotklassieker van het seizoen en weer ging de Nederlander Johnny Hoogerland in de aanval.

Mooie momentopname in de Ronde van Lombardije: de Nederlanders Robert Gesink, Johnny Hoogerland en Lars Boom op kop van de groep met favorieten in het eerste deel van de beklimming naar Madonna del Ghisallo, het Italiaanse bedevaartsoord voor wielrenners. Hoogerland die in de klim demarreert en voor alle Italianen als eerste boven komt, langs het beroemde kerkje en het wielermuseum. En de einduitslag van de laatste klassieker van dit wielerseizoen: Hoogerland vijfde, Gesink zesde.

De beste eendagsrenner van dit moment, de Belg Philippe Gilbert, versloeg in Como in een sprint à deux de Spaanse olympisch kampioen Samuel Sanchez en won. Hij was de eerste Belgische winnaar van de ‘klassieker van de vallende bladeren’ sinds Fons de Wolf in 1980. Niet voor niets werd de 27-jarige Waal zaterdagavond door zijn collega’s uitgeroepen tot Flandrien van het Jaar, de beste Belgische wielerprof. Volop ereplaatsen in het voorjaar (derde in de Ronde van Vlaanderen, vierde in de Amstel Goldrace en Luik-Bastenaken-Luik), ritzege in de Giro, en de laatste weken winnaar in de Coppa Sabatini, Parijs-Tours en donderdag in de Ronde van Piemonte. „Ik hecht hier veel waarde aan”, zei Gilbert (Silence-Lotto) na zijn uitverkiezing. „Ik reed mijn uitslagen en dat werd geapprecieerd.”

Achter Gilbert gaven vooral Hoogerland en Gesink in de 103de editie van de Ronde van Lombardije een vervolg aan een fraai najaar voor het Nederlandse wielrennen. Gesink won vorige week de Giro dell’Emilia en speelde ondanks een ernstige val een hoofdrol in de Vuelta, waarin zijn ploeggenoot Boom op fraaie wijze een rit won. De jonge Rabotoppers reden sterk in Lombardije, waar Michael Boogerd jarenlang topklasseringen haalde en de inmiddels wegens dopegebruik geschorste Thomas Dekker in 2007 als achtste eindigde.

De uitblinker was zaterdag toch weer Hoogerland, die dit jaar zes kilo afviel en zichzelf als klimmer ontdekte. Zoals hij drie weken geleden in het nabijgelegen Mendrisio de finale van het wereldkampioenschap kleur gaf, zo eiste de 26-jarige Zeeuw ook in Lombardije brutaal een hoofdrol op. Op de lastige klim naar Madonna del Ghisallo trapte de renner uit de ploeg van Vacansoleil met speels gemak langs een groep van vier koplopers, onder wie zijn Nederlandse ploeggenoot Reinier Honig. Hoogerland behaalde voor zichzelf al een kleine overwinning door als eerste de top te bereiken van het bedevaartsoord, waar pastoor Don Luigi Farina elk jaar de klokken luidt en alle Italiaanse renners graag vooraan rijden.

Omdat het nog ruim veertig kilometer was naar de finish in Como, wachtte Hoogerland in de afdaling op steun uit het peloton. Op de voorlaatste klim, de Civiglio, ging hij er weer vandoor. Zijn tweede solo was van korte duur. „In de afdaling kwamen toen alle grote mannen over me heen en zat ik tegen de kramp aan”, zei hij na afloop. „Het was verschrikkelijk zwaar en met al dat draaien en keren ook levensgevaarlijk, maar ik had een enorme moraal.”

De Kazach Alexandr Vinokoerov, sterk terug na twee jaar schorsing, meldde zich voorin. De Australische wereldkampioen Cadel Evans, ploeggenoot van Gilbert. En de Italiaan Damiano Cunego, in 2004, 2007 en 2008 winnaar van de Ronde van Lombardije. Op de slotklim, de San Fermo op circa vijf kilometer van de finish, ging topfavoriet Gilbert er vandoor. Alleen Sanchez kon de Belg volgen. Op enkele honderden meters van de finish ging Gilbert vanuit koppositie de eindsprint aan. Na 242 kilometer liet hij de Spanjaard kansloos. De Rus Aleksandr Kolobnev (Saxobank) won de sprint van de achtervolgende groep, voor de Italiaan Luca Paolini (Acqua & Sapone), Hoogerland en Gesink.

„Ik hoopte op een stunt”, zei Hoogerland. „Ik voelde me goed en deze koers zat gewoon in mijn hoofd. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar uiteindelijk verlies ik net de sprint om de derde plaats. Ik ben supertevreden.” Zo eindigde Hoogerland, vorig seizoen uitkomend voor de bescheiden ploeg Van Vliet, het jaar 2009 zoals hij het op 1 februari begon in de GP La Marseillaise; bij de besten. Twaalfde in de Ronde van Vlaanderen, dertiende in Parijs-Tours, vijfde in de Ronde van Lombardije, twaalfde bij zijn rondedebuut in de Vuelta, veertiende en beste Nederlander op het WK.

De Zeeuw bracht in Italië ook een eerbetoon aan de vorige week overleden Belgische wielrenner Frank Vandenbroucke. Op zijn hemd onder zijn opengeritste koerstrui had hij ‘Per te VDB’ (voor jou VDB) geschreven. Gilbert had donderdag al de zege in de Ronde van Piemonte opgedragen aan zijn in Senegal overleden landgenoot.