Antwerpen verwerpt Lange Wapper

Een meerderheid van de inwoners van Antwerpen heeft zich gisteren in een referendum uitgesproken tegen de aanleg van de omstreden Oosterweelverbinding. Het gigantische bouwproject, dat onder meer bestaat uit een enorme brug (De Lange Wapper) en een tunnel, is ook van belang voor Nederlandse automobilisten. De Oosterweelverbinding, die ten minste 2,2 miljard euro zal kosten, moet de ring van Antwerpen completeren.

Het opkomstpercentage bedroeg bijna 35 procent, genoeg voor een geldig referendum. Ruim 59 procent van de Antwerpenaren stemde tegen de plannen.

Het project leidde tot veel verzet van actiegroepen, die vinden dat de weg te dicht bij de stad komt en daarom schadelijk is voor de volksgezondheid. Bij het Antwerpse Sportpaleis zou het aantal rijstroken worden uitgebreid van acht naar achttien. Tegenstanders hebben het nu al over ‘de dodenweg’.

Voorstanders waarschuwen dat het verkeer rond Antwerpen vast blijft lopen als het project niet doorgaat, wat ook schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid én voor de economie.

Wat de gevolgen zullen zijn van de negatieve uitslag is nog onduidelijk. Het ging om een raadgevend referendum. Het gemeentebestuur van Antwerpen moet nu advies uitbrengen aan de Vlaamse regering, die uiteindelijk beslist of het project doorgaat of niet. De partijen in die regering zijn verdeeld over het project.

„Ik ben tevreden met de uitslag, maar ook bezorgd”, zei Patrick Janssens, de socialistische burgemeester van Antwerpen. Hij is zelf tegen de brug, net als zijn partij. Maar hij zei bang te zijn dat voorstanders van het project zullen proberen dat toch door te laten gaan na wat aanpassingen. De socialistische sp.a vormt de Vlaamse regering met de christen-democratische CD&V en de Vlaams-nationalistische N-VA. De laatste twee partijen wilden het project gisteren nog niet opgeven.