Akkoord over betaling Icesave

De IJslandse regering heeft met Nederland en Groot-Brittannië een akkoord gesloten over de Icesave-klanten van de genationaliseerde bank Landsbanki. Het gaat om 3,8 miljard euro aan spaartegoeden die terugbetaald moeten worden, waarvan 1,3 miljard aan Nederland. De IJslandse regering meldde dat gisteren op zijn website. Landsbanki kwam in oktober 2008 in de problemen door de kredietcrisis en werd genationaliseerd. 300.000 Britse en 106.000 Nederlandse klanten konden niet meer bij hun spaarrekening. In augustus nam IJsland, dat in hevige financiële nood verkeert, al een wet aan waarin het beloofde de spaartegoeden terug te betalen. De Britse en Nederlandse regering protesteerden echter tegen de voorwaarden, en voorkwamen op die manier dat onder meer het IMF IJsland zou gaan steunen. De aangepaste wet wordt volgens minister-president Johanna Sigurdardottir vandaag aan het parlement voorgelegd. (NRC)