7 redenen om uit te gaan

Neurotisch speelgoed in Strijp-S (Foto Marleen Kuipers) Kuipers, Marleen

1 muziek

Seth Lakeman

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.00u. Prijs: 12,50 euro. www.paradiso.nl

De Britse singer-songwriter Seth Lakeman (1977) debuteerde in 2002 met het album The Punch Bowl en is beïnvloed door folk en roots, maar ook pop en rock-‘n-roll. Hij begeleidt zichzelf op zijn viool. In 2006 werd Lakeman in zijn thuisland al uitgeroepen tot ‘Folk Singer Of The Year’ en genomineerd voor de prestigieuze Mercury Prize.

2 literair

Groningse avond

Utrecht: Café van Wegen. Tijd: 20.00u. Gratis. www.slau.nl

Presentator/dichter Merijn Schipper ontvangt stadsdichters Rense Sinkgraven en Anneke Claus, literair chroniqueur Herman Sandman, dichter/zanger Jan Glas en ex-Groninger Ruben van Gogh. Stadsdichter Ingmar Heytze komt zijn Utrechtgedicht van de maand oktober voorlezen. Ook vanavond: boekenbingo.

3 muziek

Mindfuck Mondays

Den Haag: Café de Vinger. Tijd: 20.00u. www.haagsepopweek.nl

De muziekavond Mindfuck Mondays staat vanavond helkemaal in het teken van de Haagse Popweek, met optredens van Agent Fax, Erich Zahn, S2N2O CUP, Psychostorm en Elektrovolt.

4 jeugd

Herfststukjes

Utrecht, Amersfoort, Houten, Soest. T/m 25 okt. www.herfststukjes.nl

Vijf theaters in de regio Utrecht presenteren onder de noemer ‘Herfststukjes’ avontuurlijk jeugdtheater voor iedereen vanaf 2 jaar. Vandaag o.a. Peer (voor de leeftijd 4+) van Bonte Hond/Laika in De Lieve Vrouw, Amersfoort (14.30u) en De Luistering (10+) van De Toneelmakerij in Stadsschouwburg Utrecht/Sonnenborgh (14.30, 16.00, 19.00u).

5 dans

Les Ballets C de la B.

Amsterdam: Stadsschouwburg. Tijd: 20.00u. Prijs: 17,50-27,50. www.stadsschouwburgamsterdam.nl

Het Vlaamse gezelschap Les Ballets C de la B. brengt vanavond de dansvoorstelling Ashes , een choreografie van Koen Augustijnen op barokmuziek van Händel. Ashes gaat over vergankelijkheid.

6 design

Utrecht Verplettert

Eindhoven: Strijp-S. T/m 25 okt. 12.00-18.00u. (do & vr tot 21.00u). www.utrechtverplettert.nl

Tijdens de Dutch Design Week is werk te zien van negen jonge productontwerpers die in 2009 afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waaronder Carolien Beurkens. Die laatste ontwierp een collectie speelobjecten gebaseerd op ziektebeelden uit de psychiatrie: verzamelwoede, denkbeeldige vriendjes, dwangneuroses en achtervolgingswaanzin.

7 jeugd

De Betovering

Den Haag: op 36 locaties. T/m 25 oktober. www.debetovering.nl

Kinder Kunst en Cultuurfestival De Betovering biedt theater- en dansvoorstellingen, concerten, films, en workshops waarin kinderen zelf aan de slag kunnen. Voor iedereen van vier tot en met twaalf jaar. Vandaag onder meer Help (8+) door Theatergroep Max in de Koninklijke Schouwburg.