Goochelen

Vorig weekend publiceerde het weekblad Itogi een interview met Vladimir Sokolin, de directeur van de Staatsdienst voor Statistiek, zeg maar het Russische Centraal Bureau voor Statistiek. Daarin zei hij dat sinds zijn organisatie een jaar geleden door president Medvedev werd ondergebracht bij het ministerie voor Economische Ontwikkeling van mevrouw Elvira Nabioelina en daarmee zijn onafhankelijkheid verloor er voortdurend gegoocheld wordt met zijn statistieken. Die zouden naar willekeur door het ministerie worden gebruikt om een positiever beeld van de Russische economie te schetsen.

De 60-jarige Sokolin, die elf jaar de baas is geweest van de Dienst, klapt daarmee uit de school. Hij kon het zich blijkbaar permitteren, omdat hij eind november een andere baan heeft, bij het Statistisch Comité van de GOS-staten, de voormalige landen van de Sovjet-Unie.

Zijn uitspraken heeft hij gedaan uit woede over het verdagen door Nabioellina van de nieuwe volkstelling van 2010 naar 2013, omdat de kosten daarvan zo hoog zijn. Maar waarschijnlijk zijn er andere reden voor het uitstel van die census, zoals het niet willen weten dat de bevolking een nog veel sterkere jaarlijkse daling kent dan de huidige 800.000 mannen en vrouwen die nu worden opgegeven. Voornaamste reden voor die bevolkingsdaling zijn roken en drinken, zoals onlangs bleek uit een VN-rapport waaruit was te concluderen dat iedere Rus vijftig flessen wodka per jaar drinkt als je het percentage geconsumeerde zuivere alcohol tot die drank herleidt.

Sokolin zegt in het interview ook dat de Russische economie helemaal niet aan het herstellen is, zoals het Kremlin voortdurend roept, maar dat de industriële productie al maanden horizontaal is. Dat is dus het grootste gevaar als je je niet op onafhankelijke informatie baseert en expertise naar willekeur wordt toegepast, zegt hij. Wel zegt hij dat de cijfers van zijn statistieken nog niet worden gemanipuleerd en het ministerie hem niet zegt wat hij wel of niet moet onderzoeken.

Gegoocheld met cijfers wordt er in Rusland dagelijks. Over de gemeenteraadsverkiezingen van 11 oktober hoeven we het hier niet te hebben, want daar is de stembusfraude zo enorm geweest dat zelfs president Medvedev, de zelfuitgeroepen kampioen van de democratie, niet meer lijkt te weten hoe hij zijn democratische gezicht moet redden.

Interessanter is op dit moment het goochelen in Togliatti. Daar gingen arbeiders van de AvtoVAz-fabriek, die onder meer de Lada maakt, zaterdag de straat op nadat staatsbanken twee dagen eerder bekend hadden gemaakt geen geld meer in dat bedrijf te willen steken. In december worden er al 27.000 mensen ontslagen, maar nu is het hoogstens een kwestie van aftellen totdat alle 110.000 werknemers op straat staan.
AvtoVaz werd jarenlang door de regering financieel gesteund. Dat steungeld is echter grotendeels verdwenen in de zakken van de managers, waarvan er zoals in veel ouderwetse Russische bedrijven veel te veel in dienst zijn. Zo kreeg Vladimir Artjakov, in 2007/’08 negen maanden directeur van de fabriek, voor zijn inspanningen in die periode 34 miljoen euro bonus bovenop zijn toch al forse salaris, terwijl de fabriek toen ook al enorme verliezen leed. Artjakov werd na zijn vertrek in 2008 gouverneur van de regio Samara, een functie die hem jaarlijks nog veel meer miljoenen oplevert.

Bij het protest van gisteren waren volgens de politie 300 betogers komen opdagen. Maar volgens de vakbondsleiders en onafhankelijke waarnemers waren het er meer dan 2000, een factor zeven dus. Togliatti wordt de komende maanden een van de grootste broeinesten van sociale onrust in Rusland. Ik vraag me af hoe lang het Kremlin nog kan blijven volhouden dat het goed gaat met de Russische economie.

    • Michel Krielaars