Wilders dient vrijheid in Londen

Far-right Dutch politican Geert Wilders UK visit. Geert Wilders who faces prosecution in the Netherlands for anti-Islam remarks, pays visit to the London. Geert Wilders the Freedom Party leader said 'Lord Malcolm Pearson has invited me to come to the House of Lords to discuss our future plans to show Fitna the movie.' Wilders won an appeal on October 13 against a ban, enforced in February, from entering Britain. Ministers felt his presence would threaten public safety and lead to interfaith violence. Wilders holds news conference with Lord Pearson,
Far-right Dutch politican Geert Wilders UK visit. Geert Wilders who faces prosecution in the Netherlands for anti-Islam remarks, pays visit to the London. Geert Wilders the Freedom Party leader said 'Lord Malcolm Pearson has invited me to come to the House of Lords to discuss our future plans to show Fitna the movie.' Wilders won an appeal on October 13 against a ban, enforced in February, from entering Britain. Ministers felt his presence would threaten public safety and lead to interfaith violence. Wilders holds news conference with Lord Pearson,

PVV-leider Geert Wilders heeft gisteren onder grote belangstelling van de media een kort bezoek aan Londen gebracht, nadat een rechter dinsdag een besluit van de regering uit februari om hem te weren onrechtmatig had verklaard. „Hier vandaag te zijn is een overwinning”, zei de PVV-voorman op een persconferentie in een gebouw tegenover het Britse parlement. „Niet voor mij zelf – ik ben niet belangrijk – maar voor de vrijheid van meningsuiting.”

Wanordelijkheden bleven uit, al protesteerde een groep van ruim twintig Britse moslims luidruchtig tegen de komst van de Nederlandse politicus. Ze voerden posters met zich mee met leuzen als ‘Shariah for the Netherlands’ en ‘Enemy of Islam Geert Wilders deserves capital punishment’. De politie hield hen op veilige afstand van Wilders. Toen hij arriveerde, riepen ze massaal „Allah is groot!” en „Wilders go to hell!” Er vloog een ei door de lucht, maar de politicus werd niet geraakt.

Op zijn persconferentie noemde Wilders het „belachelijk” van de Britse regering om hem buiten de deur te willen houden. Hij wees erop dat hij in tal van andere buitenlandse hoofdsteden was geweest om zijn omstreden film Fitna te vertonen zonder dat dat tot wanordelijkheden had geleid. „Ik heb niets met geweld te maken”, aldus de PVV-leider. „Ik ben geen extremist.”

Wilders zei naar Londen te zijn gekomen om met zijn gastheer Lord Pearson, die tot de eurosceptische UKIP behoort, een nieuwe vertoning van Fitna te bespreken. Pearson had Wilders daartoe al in februari van dit jaar uitgenodigd, maar hun plannen werden doorkruist door het besluit van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith om de Nederlandse politicus de toegang tot het land te ontzeggen uit vrees voor een verstoring van de openbare orde.

Wilders reisde in februari desondanks naar Londen, met een stoet journalisten in zijn gevolg. Hij werd door de Britse autoriteiten na aankomst op het vliegveld Heathrow op de eerste vlucht terug naar Amsterdam gezet. Wilders spande daarop een procedure aan tegen de regering, die hij deze week won. De Britse regering heeft echter nog tot eind volgende week om in beroep te gaan. In een persverklaring zei het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder deze week dat het nog steeds vreest dat de komst van de Nederlandse PVV-leider tot spanningen in de gemeenschap zou leiden.

Wilders weersprak de suggestie dat hij slechts de publiciteit zocht door persoonlijk naar Londen te komen in plaats van de vertoning van Fitna telefonisch toe te lichten. „Als er iemand verantwoordelijk is voor dit soort publiciteit, is het de Britse regering.”