Waarom zet water uit als het bevriest?

Dat vroeg Elias uit Amsterdam aan Dr. Zeepaard. Het antwoord is ingewikkeld.

Als je een supermicroscoop had zou je zien dat water eigenlijk bestaat uit piepkleine druppeltjes die een beetje krom zijn, zoals de letter U. Die druppeltjes trekken elkaar aan, ongeveer zoals magneten elkaar aantrekken, en het liefst zouden ze mooie kringen en figuren vormen. Dat lukt niet als het water warm is, dan trillen en schudden en schuiven die druppeltjes als een gek langs elkaar. Op een vol schoolplein kun je ook niet makkelijk een kring maken. Maar wordt het water koud, dan komen de druppeltjes een beetje tot rust en kunnen ze doen wat ze eigenlijk willen. Ze draaien hun goede kant naar elkaar en vormen prachtige figuren. Maar die nemen wel veel ruimte in. Daarom zet water uit als het bevriest. Karel Knip

Heb jij ook een vraag? Mail hem naar Dr. Zeepaard: zeepaard@nrc.nl Als jouw vraag in de krant komt, win je een Dr. Zeepaard T-shirt.

    • Karel Knip