VN-raad neemt rapport Gaza aan

A Palestinian demonstrator uses a sling-shot to throw stones at Israeli soldiers, not pictured, during a protest against Israel's separation barrier in the West Bank village of Nilin, near Ramallah, Friday, Oct. 16, 2009. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill)

Tot woede van Israël heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gisteren het rapport-Goldstone aangenomen waarin Israël en de Palestijnse organisatie Hamas van oorlogsmisdrijven worden beschuldigd, bedreven tijdens hun conflict van december/januari in de Gazastrook. De resolutie vraagt de VN-Veiligheidsraad de aanbevelingen van het rapport uit te voeren, dat wil zeggen het Internationaal Strafhof in te schakelen als Israël en Hamas zelf geen geloofwaardig onderzoek instellen.

Israël werkte niet mee met het onderzoek door de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone omdat de uitslag al van tevoren zou vaststaan. Gisteren noemde het het besluit van de Mensenrechtenraad „onrechtvaardig” en schadelijk voor het vredesproces met de Palestijnen. Dat ligt overigens al bijna een jaar stil.

Het rapport werd aangenomen met 25 stemmen voor en zes tegen, bij elf onthoudingen. Vijf landen, waaronder Groot-Brittannië en Frankrijk, namen niet deel aan de stemming. Rusland en China stemden voor. Onder de tegenstemmers waren Nederland, de Verenigde Staten en Italië. Volgens Nederland was de resolutie eenzijdig tegen Israël gericht en ging zij voorbij aan het recht van Israël zich te verdedigen.

Goldstone concludeerde onder andere dat Israël disproportioneel geweld had gebruikt. Hamas op zijn beurt had zich met zijn raketbeschietingen op Israël aan oorlogsmisdrijven schuldig gemaakt. (Reuters, AP, AFP)

Israël geschokt: pagina 5