Verliefdheid?

De deze week overleden wielrenner Frank Vandenbroucke werd in 1999 in de Vuelta verliefd op koffiemeisje Sarah Pinacci, later z’n vrouw. Hij beloofde een rit voor haar te winnen en won. Wat is de invloed van verliefdheid op sportprestaties?

Focko Rommerts, gepensioneerd endocrinoloog aan het Erasmus Medisch Centrum: „Keiharde verklaringen voor een dergelijke prestatie zijn heel lastig te geven. Dat sporters goed presteren heeft ook te maken met motivatie, met gebeurtenissen die ze een kick geven. Die kick kun je krijgen als je een nieuw persoon aan het ontdekken bent. De geest is dan namelijk optimaal gestimuleerd. In je brein gebeurt er van alles wanneer je verliefd bent. Je maakt onder meer endorfinen aan en daar word je high van. En als je high bent, voel je minder pijn en vermoeidheid. Endorfinen maak je ook tijdens het sporten aan, maar als je al high bent van de verliefdheid, zou het kunnen zijn dat je minder last hebt van uitputting en dus langer kunt doorgaan. We kunnen dus suggereren dat Vandenbroucke door zijn verliefdheid die etappe in de Ronde van Spanje heeft gewonnen, maar dat is wetenschappelijk natuurlijk wel erg lastig te bewijzen. Je zou dan tien proefpersonen moeten hebben die een nacht hebben doorgebracht met hun nieuwe geliefde en tien proefpersonen die dat juist niet hebben gedaan. Van die twintig sporters zou je vervolgens de endorfinen in het brein met elkaar moeten vergelijken. Dat is echter een lastige opgave.”

Raemon Sluiter, proftennisser, heeft een relatie met voormalig hockeyinternational Fatima Moreira de Melo: „Als je verliefd bent, zit je gewoon erg lekker in je vel. Ik vind het altijd wel prettig spelen als ik verliefd ben, maar het is niet zo dat ik me een toernooi voor de geest kan halen dat ik gewonnen heb omdat ik een nieuwe vriendin had. Het kan trouwens ook wel de andere kant op werken. Als je een sport beoefent waarvoor je veel moet reizen en je vriendin niet in de gelegenheid is om met je mee te gaan, kan het ook lastig zijn omdat je diegene dan erg mist. Volgens mij kunnen je prestaties daaronder gaan lijden. Ik verkeerde in een win-win situatie wanneer ik verliefd ben. Als ik win, is dat fantastisch voor mijn spel. Als ik verlies kan ik terug naar huis. Altijd goed.”

Ton Boot, basketbalcoach en oud-basketballer: „Ik heb daar nog nooit zo over nagedacht, maar het tegenovergestelde heb ik wel eens meegemaakt. De relatie van een dragende speler uit het team was voorbij. Hij was daar heel emotioneel onder en dat had weer een hele negatieve invloed op zijn spel. Ook het team had daar duidelijk last van en dus gingen de prestaties achteruit. Ik moest zijn situatie ook wel ter discussie stellen in het team. Het was natuurlijk heel lastig om openlijk over die breuk te praten. Het betrof immers zijn privéleven en emoties. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat het team onder zijn privéomstandigheden lijdt.”

Marit van Eupen, olympisch roeikampioen die in het huewelijk trad met haar coach Josy Verdonkschot: „Hij was eerst mijn vriendje, daarna werd hij mijn coach en daarna werd hij ook nog de coach van veel andere roeiers. Wij zijn al zo lang samen dat ik heel diep moet graven. Ik vind het verhaal van Vandenbroucke en dat koffiemeisje prachtig. Verliefdheid geeft je nu eenmaal vleugels. Er komen ook allerlei hormonen vrij, die vast wel een positieve invloed hebben op je prestaties. Je raakt in een gelukzalige roes en dat kan tot onvoorspelbare prestaties lijden. Als sport voorspelbaar zou zijn, zou het niet leuk meer zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat de liefde bijdraagt aan één van de mooie elementen van de sport. Maar een vaste relatie kan ook motiverend werken, omdat je dan altijd de zekerheid hebt dat je op iemand kunt terugvallen en dat is toch ook heel belangrijk en fijn.”

Erben Wennemars, schaatser: „Natuurlijk helpt dat. Als je lekker in je vel zit en happy bent, vlieg je over de baan. Ik heb dat ook meegemaakt, zoals waarschijnlijk iedereen dat wel eens heeft meegemaakt. Ik heb dat gevoel trouwens nog steeds. Als je in een goede flow zit, schaats je gewoon harder.”

    • Shari Kiljan