Verder gezond

Een verkeersslachtoffer, gevonden in Rotterdam Charlois en netjes bezorgd bij het Natuurhistorisch Museum. Het is een steenmarter (Martes fiona), een inheems roofdiertje dat twintig jaar geleden slechts oostelijk van de lijn Groningen, Nijmegen, Maastricht voorkwam maar die de laatste jaren zijn verspreidingsgebied in westelijke richting heeft uitgebreid. Inmiddels wordt de soort met een zekere regelmaat tot de lijn Leeuwarden, Emmeloord, Utrecht, Bergen op Zoom gezien, en er zijn uitschieters zoals deze vondst in Rotterdam. Vorig jaar werden er nog twee levend aangetroffen in Kralingen en één dood langs de A29 in de Hoeksche Waard.

De vraag is of ze Rotterdam op eigen kracht bereikten. Steenmarters staan erom bekend zich graag onder de motorkap van auto’s te verschuilen, en dan flink aan de bedrading te knagen. Op die manier kunnen ze over flinke afstanden meeliften. Het zou me hoe dan ook niet verbazen als de steenmarter een blijvertje is voor de Rotterdamse stadsfauna.

Onze huispreparateur meldt: „Het is een verder gezond eerstejaars mannetje met in de maag de restanten van een bruine kikker en enige keverschildjes.” Hij blijft bewaard, met catalogusnummer NMR 9990-02976.

    • Kees Moeliker