Uitslag wedstrijd 'De verloren zoon'

De oogst aan hervertellingen van het bijbelverhaal ‘De verloren zoon’ was groot. Voor het Nederlands Bijbelgenootschap kozen Marjoleine de Vos, Sijbolt Noorda en Jan Siebelink de beste.

Wat doe je als je het beroemde bijbelverhaal van de verloren zoon hervertelt? Je kunt van de twee broers uit het verhaal twee zussen maken: „Vandaag is mijn zusje oranje. Het heldere ochtendlicht dat door de oranje gordijnen naar binnen valt, kleurt haar bleke gezicht.”

Je kunt ook een moderne variant zoeken voor de varkensstal waarin de jongste broer terechtkomt en er een bordeel van maken: „Dit was de laatste voor vandaag! Het is nog maar halverwege de avond, maar ik kan geen opgepoetste lach meer opbrengen.” Of je vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de varkens: „We roeren de rulle aarde nog maar eens om, de flanken tegen elkaar geschurkt. Het is geen vetpot. We doden de tijd totdat de huurling met nieuwe leeftocht komt door de koppen tegen elkaar te leggen...”

Zo begonnen 3 van de 232 inzendingen die het Nederlands Bijbelgenootschap kreeg naar aanleiding van de schrijfwedstrijd die op 25 april op de Achterpagina van NRC Handelsblad werd gelanceerd. Het bijbelverhaal blijkt nog altijd zeer tot de verbeelding te spreken en dikwijls kreeg je het gevoel dat autobiografische elementen de basis van de hervertelling vormden. In de meeste verhalen was er veel begrip voor het standpunt van de oudste zoon: wie broers en zussen heeft, herkent het gevoel dat een ander voorgetrokken wordt blijkbaar goed. Vaak werd het verhaal dan ook herverteld vanuit het perspectief van die oudste zoon. Meer dan tien keer moest de jongste het zelfs met de dood bekopen: na het feest bij zijn thuiskomst werd hij alsnog op gruwelijke wijze vermoord door zijn oudste broer.

Bij de jurering zijn de verhalen beoordeeld op twee aandachtspunten: originaliteit en stijl. Jan Siebelink, Sijbolt Noorda en Marjoleine de Vos kozen uiteindelijk het verhaal van Sander Kooistra uit. Toen hij hoorde dat hij gewonnen had, vertelde hij dat hij lang geaarzeld had of hij mee zou doen. Het viel hem in het oorspronkelijke verhaal op dat de moeder uit het gezin helemaal niet genoemd wordt. Hij herschreef het verhaal vanuit het perspectief van die ontbrekende moeder, die een heel warme band heeft met haar jongste zoon en na zijn vertrek vereenzaamt. Kooistra’s originele plot is vervat in een krachtig geschreven verhaal. Het begint zo: „Ik wil geen verhaal zijn. Hou mij er buiten. Laat mij saai leven, in de schaduw van een saaie man. Tijd die voorbij schuifelt zonder dat je het merkt.” Wie het hele winnende verhaal wil lezen, kan vanaf woensdag het boek De karavaan kopen. In dat boek staat niet alleen het verhaal van Sander Kooistra; in De karavaan worden nog negen andere bijbelverhalen herverteld door auteurs als Annelies Verbeke, Abdelkader Benali en Bas Heijne. Ook de originele bijbelverhalen zijn in de bundel opgenomen.

Rieuwerd Buitenwerf

namens het Nederlands Bijbelgenootschap

De karavaan, Tien verhalen uit de Bijbel herverteld, € 15,–

    • Rieuwerd Buitenwerf