Turkije eist verbetering lot Gazanen

A Palestinian girl sleeps in front of a house, destroyed during the three-week offensive Israel launched last December, in the northern Gaza Strip October 16, 2009. The U.N. Human Rights Council on Friday endorsed a U.N. report that accused Israel of war crimes in Gaza, passing a resolution that singled it out for censure without referring to wrongdoings by Hamas. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA POLITICS CONFLICT) REUTERS

Turkije heeft gisteren een terugkeer naar goede bilaterale relaties met Israël uitgesloten zolang de Palestijnen zich in een humanitaire crisis bevinden en de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten in een impasse zitten.

Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, gisteren in Ankara verklaard. Het was de eerste keer dat een politieke uitleg werd gegeven aan de verslechtering van de relaties die afgelopen week zichtbaar werd toen Turkije een internationale oefening boven het Turkse grondgebied annuleerde waaraan de Israëlische luchtmacht zou deelnemen. Turkije kwam vervolgens niet opdagen na een uitnodiging aanwezig te zijn bij een oefening op Israëlisch grondgebied. Israël en Turkije werkten op militair gebied tot dan nauw samen.

Davutoglu zei dat zolang „de humanitaire tragedie in Gaza voortduurt, van ons niet kan worden gevergd dat we op de foto verschijnen” met Israëlische militairen. Hij wees erop dat „de kinderen van Gaza geen scholen hebben, de mensen geen huizen om te wonen [...] Hoe kan een land als Turkije daarover het stilzwijgen bewaren?”

„Wat wij willen is dat een einde wordt gemaakt aan de menselijke tragedie in Gaza, dat de vredesinspanningen worden hervat – zowel met de Palestijnen als met Syrië – en vooral dat men weer prioriteit geeft aan de vrede in de regio”, zo zei Davutoglu. „Wanneer men terugkeert op de weg van de vrede, dan zal de vertrouwensrelatie [met Israël] worden hersteld op het niveau waar ze vroeger was.”

Davutoglu onderstreepte dat het Israëlische offensief van afgelopen winter tegen Hamas in de Gazastrook „een zware slag aan de vredesinspanningen” had toegebracht. Ankara leverde indertijd scherpe kritiek op het Israëlische offensief, dat naar schatting 1.400 Palestijnen, onder wie honderden burgers, het leven kostte.

Jeruzalem greep deze week een Turkse televisieserie waarin Israëlische militairen opzettelijk Palestijnse kinderen doodden, aan om naar Turkije uit te halen. Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman riep de Turkse zaakgelastigde op het matje om te protesteren tegen deze „aanzet tot anti-Israëlische haat”. Premier Benjamin Netanyahu op zijn beurt vroeg zich af „waarop de Turkse politiek zich oriënteert”. „Laten we hopen dat het op versterking van de vrede is, en niet op extremisme.” De Turkse vice-premier Bulent Arinc zei dat er in de serie „mogelijk enige overdrijving” school, maar dat „het uiteindelijk een televisieserie is”. (AFP)