Tim Berners-Lee

Wie is de man-van-de-week?

Geen twijfel mogelijk: de 54-jarige Britse natuurkundige Tim Berners-Lee, de man die ons aller leven ingrijpend heeft veranderd.

Tim wie?

Berners-Lee. Hij bedacht in 1989 het world wide web. Samen met een collega lukte het hem om twee computers met elkaar te verbinden voor informatie-uitwisseling. Met zijn vinding wist hij internet zo geschikt te maken voor gewone mensen.

Waarom staan we daar nu bij stil?

Dinsdag 20 oktober verleent de Vrije Universiteit in Amsterdam een eredoctoraat aan Berners-Lee. Hij krijgt de titel voor zijn ‘essentiële bijdrage aan de ontwikkeling, introductie en groei van het world wide web’.

Zijn eerste eredoctoraat?

Beslist niet. Berners-Lee heeft al zeker een dozijn andere eredoctoraten. En op de Nobelprijs na heeft Sir Tim alle prijzen gewonnen die een wetenschapper maar kan winnen. In 2005 werd hij bovendien de eerste ‘Greatest Living Briton’, een publieksonderscheiding die koningin Elizabeth pas twee jaar later ten deel viel.

Een geboren computernerd?

Zeker. Als kind had hij een broertje dood aan sport. Voor zijn elektrische trein ontwikkelde hij elektronische snufjes. En als student verbouwde hij een oude tv tot zijn eerste computer.

Hij is zeker absurd rijk geworden met zijn uitvinding?

Dat had vast gekund. Maar Berners-Lee is een computeridealist. Hij bedacht het web opdat collega’s de informatie op hun computers konden delen. Acceptatie van zijn systeem was het enige dat voor hem telde. Een bedrijf beginnen zou daarbij niet helpen, vond hij.

Spam, internetporno en digitaal bomrecepten uitwisselen, dankzij Berners-Lee kan het nu.

Alle grote vindingen kunnen zowel voor goede als slechte zaken worden aangewend, zegt Berners-Lee. Kernenergie kan voor bommen worden gebruikt maar ook voor elektriciteitscentrales. Wat internet wordt, ligt in onze eigen handen. Sinds vorig jaar leidt hij de World Wide Web Foundation, een non-profit organisatie die standaards voor het world wide web beoordeelt en vaststelt. Universele toegankelijkheid tot het web, dat is zijn doel.

    • Arjen Ribbens