Singh toch in beroep

Chiropractic Physician Andy Sandoval, right, gives an adjustment to Rep. George Hanosh, D-Grants, during the 2005 Legislative Session at the Capitol in Santa Fe, N.M., Friday, Jan. 28, 2005. Chiropractic specialists were giving free adjustments to legislators and employees and during Chiropractic Day at The Capitol. (AP Photo/Jeff Geissler) ASSOCIATED PRESS

Simon Singh heeft woensdag, na een eerdere weigering, toch toestemming gekregen om in beroep te gaan in de smaadzaak die de Britse Chiropraxie Associatie (BCA) tegen hem had aangespannen. Singh, auteur van diverse populair-wetenschappelijke boeken, had begin 2008 in The Guardian geschreven: “De Britse Chiropraxie Associatie beweert dat haar leden kunnen helpen kinderen met koliek te behandelen, die problemen met slapen en eten hebben, frequente oorinfecties of astma hebben, of die langdurig huilen. Zelfs al is er geen spoortje bewijs. Deze organisatie is het fatsoenlijke gezicht van het vak chiropraxie en toch bepleit zij vrolijk allerlei pseudobehandelingen” – it happily promotes bogus treatments.

In mei oordeelde een rechter dat Singh de BCA er daarmee van had beschuldigd behandelingen te promoten in het volle bewustzijn dat die niet werkten. Maar woensdag luidde het oordeel: er is geen twijfel aan dat Singhs artikel in het algemeen belang en met goede bedoelingen geschreven is. Singh reageerde verheugd, maar benadrukt dat het beroep en de rechtszaak hiermee nog niet gewonnen zijn.

En er wacht nog een strijd: een grote groep Britse wetenschappers, journalisten en schrijvers grijpt de zaak tegen Singh aan om te proberen de Britse smaadwetten te hervormen. Als wetenschappelijke resultaten waaruit blijkt dat allerlei alternatieve geneeswijzen niet werken niet beschreven of besproken mogen worden, dan schaadt dat het debat, vinden deze intellectuelen. En dan krijgt het grote publiek niet de informatie die het zou moeten krijgen. Wordt vervolgd.

    • Ellen de Bruin