selectie

Rwandan women walk along a path next to a mass grave holding hundreds of victims of the 1994 genocide Saturday, Sept. 7, 1996 outside Kigali, Rwanda. An International Criminal Tribunal for Rwanda will begin genocide trials in Arusha, Tanzania Sept. 26, 1996. (AP Photo/David Guttenfelder) AP

informatief

Focus: Dino mijn huisdier. Hoe zou de wereld er nu uitzien indien de dinosauriërs niet waren uitgestorven? Zouden mensen kunnen bestaan?Ned.2, 18.25-19.15u.

Zembla: Nederland belastingparadijs. Multinationals betalen in dit land weinig belasting. De VS beschuldigde ons land er onlangs zelfs van een belastingparadijs te zijn. Het Ministerie van Financiën noemde die uitspraak een vergissing. Maar waarom zijn sommige bedrijven alleen op papier gevestigd in dit land? Ned. 2, 21,50-22.30u.

documentaire

Terra X. Atlantis: das Geheimnis der Eiszeitjäger. Eerste van driedelige serie over heden en verleden van de archeologie. Vandaag over de in 1933 gevonden resten van een jagerscultuur uit de IJstijd in het Tunneldal bij Ahrensburg.ZDF, 19.30-20.15u.

History: Einmal Freiheit und zurück. De Oostduitse staatsveiligheidsdienst zette familieleden van naar het Westen gevluchte burgers op dermate grove wijze onder druk dat velen zich gedwongen voelden terug te keren. ZDF, 23.30-0.15u.

Schlimmer als Krieg. Daniel Goldhagen, de Amerikaanse socioloog en schrijver wiens Hitlers willing executioners in ’96 veel stof deed opwaaien, onderzoekt in deze documentaire de mechanismen achter genocide. Hoe bestaat het dat doorsnee mensen op een dag besluiten hun buren uit te moorden? ARD, 23.50-1.05u.

sport

Studio Sport. Met het WK Turnen in Londen, de Badminton Dutch Open, de Marathon van Amsterdam, de EK Handbal kwalificatiewedstrijd Nederland -Macedonië en eredivisie voetbal.Ned.1, 13.10-17.25u.

Autosport, Formule 1: Grote Prijs van Brazilië. Rechtstreeks verslag van voorbereiding en race op het circuit van Interlagos in São Paulo. BBC 1, 17.00-20.10u.

radio

OVT. Programma over geschiedenis. Vandaag over heilige oorlogen, vanaf de kruistochten tot en met Uruzgan. Om 11.25u over de Russische veldtocht van Napoleon in 1812. Zijn 125ste regiment bestond merendeels uit Nederlandse dienstplichtigen. Met medewerking van o.a. NRC-redacteur Bart Funnekotter.Radio 1, 10.04-12.00u.