radio televisie voorkeur zaterdag

documentaire

De schaduwzijde van het paradijs. In het Zuid-Afrikaanse Khayelitsha, een township bij Kaapstad, worden lesbische vrouwen door bendes mannen ‘correctief’ verkracht. De mannen wenden voor dat deze vrouwen hierdoor worden ‘genezen’ van hun seksuele voorkeur. Mildred Roethof filmde en sprak met slachtoffers en potentiële daders. Ned.2, 16.10-16.35u.

Thalassa. Maritiem magazine, deze keer gepresenteerd vanuit de oude haven van Marseille. Met onder andere een reportage over de legendarische ‘schat van Rommel’, die in de buurt van Corsica in zee zou moeten liggen. En beelden van de zoektocht naar het wrak van het vliegtuig van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, die in juli ’44 verdween tijdens een verkenningsvlucht boven de Middellandse Zee. Zonder ondertitels. TV5, 18.35-20.30u.

Gandhi: The Road to Freedom. Laatste van driedelige serie over het leven van Mahatma Gandhi, die zijn leven lang geweldloosheid voorstond. Hij moest machteloos toezien hoe de onafhankelijkheid van India in 1947 begon met massale moordpartijen tussen hindoes en moslims tijdens de afscheiding van Pakistan en Bangladesh. Het jaar daarop werd Gandhi vermoord.BBC 2, 21.30-22.30u.

amusement

Hole in the wall. Tweede aflevering van uit Japan overgewaaid tv-spelletje waarin deelnemers op de rand van een bak water zich door een gat in een naar hen toe schuivende muur moeten wurmen. Eerste aflevering werd door de kritiek eensgezind neergesabeld, maar soms kan een programma zó flauw zijn dat het weer leuk wordt. Met Gerard Joling en Beau van Erven Dorens. SBS 6, 20.30-21.30u.

sport

Wielrennen: Ronde van Lombardije. De laatste wielerklassieker van het wegseizoen, ruim 230 kilometer tussen Mendrisio en Como. Als Damiano Cunego dit jaar opnieuw wint evenaart hij Alfredo Binda, die in de jaren 20 drie keer achter elkaar won. Alleen Fausto Coppi zegevierde (vanaf ’46) vier maal op rij.Ned.1, 14.00-16.25u.

Autosport, Formule 1: Grote Prijs van Brazilië. Kwalificatietrainingen voor de wedstrijd van morgen op het Autódromo de Interlagos in São Paulo.BBC 1, 18.20-20.15u.