Nobelprijs voor Obama is geweldig nieuws

Het commentaar `Bedwelmd door hoop` over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Obama was opmerkelijk negatief (Opiniepagina, 9 oktober).

Hoewel de meest tastbare resultaten van de voornemens van deze president nog moeten komen, kun je toch onmogelijk ontkennen dat er vanuit Washington een totaal andere wind waait. Zijn opstelling richting de Verenigde Naties en de islamitische wereld bijvoorbeeld is aanzienlijk positiever en constructiever dan die van zijn voorganger. Hij geeft voortdurend signalen af die je moeilijk kunt afdoen met de dooddoener: laat hem eerst maar eens z`n beloften inlossen.

Het commentaar suggereert dat de vijf juryleden de weg kwijt waren, alsof de selectie alleen door hen gedaan wordt, en zelfs dat ze Obama in gevaar brengen. Er staat dat enkele eerdere prijswinnaars zijn vermoord. Alsof ze zijn vermoord omdat ze de Nobelprijs hebben gewonnen. Voordat Obama gekozen werd en daarna heeft hij heel veel mensen hoopvol gestemd, niet alleen door beloften, maar ook door zijn moedige, integere opstelling en leefwijze. Ik vind de erkenning die hij daarvoor krijgt geweldig nieuws, vooral omdat het de beweging in de goede richting kan versterken. Of dat zal gebeuren, hangt onder meer af van de manier waarop die beweging wereldwijd wordt opgepakt. Een positieve grondhouding lijkt me daarvoor onontbeerlijk.

    • Pieter Parmentier Diepenveen