Litouwse volksheld

Een voortvluchtige verdachte van een dubbele moord is in Litouwen uitgegroeid tot een nationale held. Over Drasius Kedys (37) worden liederen geschreven, hij heeft een schare fans op Facebook en de Litouwse politie heeft tot nog toe geen enkele bruikbare tip over zijn schuilplaats gekregen.

Kedys zou op 5 oktober in Kaunas, de tweede stad van Litouwen, een rechter en een vrouw hebben doodgeschoten, die hij ervan beschuldigde zijn vierjarige dochter seksueel te hebben misbruikt. De gescheiden vader probeerde al langer justitie te interesseren voor zijn aanklacht, schreef honderden brieven aan parlementariërs en zocht in de afgelopen maanden ook de media op. Maar er werd geen actie ondernomen.

Kedys verweet autoriteiten de zaak in de doofpot te willen stoppen, omdat er een rechter bij betrokken was. De affaire heeft een gevoelige snaar geraakt bij Litouwers, die steen en been klagen over justitiële inertie en corruptie in hun land. In hoofdstad Vilnius en andere steden zijn demonstraties gehouden om steun te betuigen aan ‘de wreker’, zoals Kedys in de volksmond is gaan heten.

Volgens de moeder van Kedys gedroeg haar zoon zich de laatste tijd vreemd. „Hij wilde niet eten en zei dat hij niet wilde leven in een land waar rechters vrijuit gaan.”