Lieve spin

Spinnen zijn fanatieke roofdieren. Maar nu is er een spin ontdekt die voorbeeldig leeft. Bijna vegetarisch. Hij leeft in Costa Rica op acaciabomen. Die bomen maken speciale knobbeltjes (‘de lichaampjes van Belt’) op hun bladeren waar mieren graag van eten. Maar de spinnen profiteren mee, en eten ook van die knobbeltjes. Alleen af en toe eten ze een mierenlarve, voor de afwisseling. De spinnen zijn verder ongewoon sociaal: ze leven allemaal samen, zonder eigen gebied. Als in een commune. En, uniek voor spinnen: de vaders besteden veel tijd aan het grootbrengen van hun jongen. Hun officiële naam is Bagheera kiplingi. Daar zit de naam in van een ander vriendelijk roofdier, de panter uit Jungle Book. En de naam van de schrijver (Rudyard Kipling) van dat boek.

    • Frans van der Helm