Hardlopers in de technologie

De technologiesector is op de beurs bezig aan een opmars. Aandelen van Intel, IBM, Apple en Google stegen in een jaar tijd snel in waarde, maar echte omzetgroei blijft schaars.

Stalen zenuwen lonen, zeker bij beleggers. Wie eind vorig jaar durfde te investeren in kwakkelende technologieaandelen, is nu spekkoper. Zelfs na een mindere beursdag als gisteren staan de technologie-koersen hoog. In de Verenigde Staten noteert het aandeel Apple bijvoorbeeld 85 procent hoger dan een jaar geleden. Google steeg 56 procent; IBM, Intel en technologie-index Nasdaq in zijn geheel wonnen sinds oktober 2008 meer terrein dan de Dow Jones Index.

Ook in Nederland loopt de technologiesector voor de muziek uit: de koersen van ASML, Philips en TomTom groeiden het afgelopen jaar sneller dan de AEX. Chipmachinefabrikant ASML stelde de afgelopen maand twee keer zijn omzetverwachting naar boven bij, en de koerswaarde is sinds oktober vorig jaar verdubbeld.

Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld en een belangrijke klant van ASML, presenteerde deze week positieve kwartaalcijfers omdat er veel laptops verkocht worden met Intel-chips. De wereldwijde computerverkopen ontwikkelen zich beter dan verwacht. Onderzoeksbureau Gartner ging er van uit dat de computerverkopen met 5,6 procent zouden dalen. Maar in het derde kwartaal werden in totaal 80,9 miljoen pc’s verkocht, een groei van 0,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. Behalve Intel profiteerde ook de noodlijdende concurrent AMD van de meevallende cijfers: de kwartaalverliezen waren daar lager dan verwacht.

Hewlett-Packard is het bedrijf dat in het afgelopen kwartaal de meeste pc’s verkocht. Maar de Amerikaanse computerfabrikant Dell, die de resultaten van het derde kwartaal pas in november rapporteert, raakte zijn tweede plek kwijt op Gartners ranglijst van pc-bouwers. Dell werd ingehaald door Acer uit Taiwan, dankzij diens populaire minilaptops. In de VS groeide de verkoop van Acer met 48,5 procent, volgens cijfers van onderzoeksbureau IDC.

De stijgende vraag naar goedkope computers is een voorzichtig lichtpuntje na maandenlange treurnis in de tech-sector. Al zijn de aandelenkoersen van de grote Amerikaanse technologiebedrijven snel opgelopen, hun kwartaalcijfers laten tot nu toe geen indrukwekkende omzetgroei zien. Zo meldde Intel weliswaar „de grootste kwartaalgroei sinds dertig jaar”, maar ten opzichte van vorig jaar was er nog steeds sprake van een omzetdaling.

Ook Google, dat jarenlang dubbele groeicijfers behaalde, moest het in de laatste kwartaalrapportage doen met een omzetgroei van 7 procent. IBM zag in het afgelopen kwartaal zijn omzet over de hele linie met 7 procent teruglopen. IBM levert zakelijke software en diensten, maar het bedrijfsleven is nog huiverig met het investeren in nieuwe IT-producten. Hewlett- Packard, een belangrijke concurrent van IBM, verwacht op zijn beurt dat de IT-industrie pas weer in 2010 zal aantrekken.

Dat de technologiebedrijven hun winstmarges op peil weten te houden is voornamelijk te danken aan ingrijpende bezuinigingen op personeel en ontwikkelingskosten, die nu effect beginnen te sorteren. Goed kostenbeheer is echter nog geen bewijs dat de crisis volledig achter de rug is – hooguit dat de bodem is bereikt. Of, zoals Google-topman Eric Schmidt het deze week uitdrukte: „We hebben het ergste achter de rug en durven nu weer te investeren in de toekomst.” Ook ASML-topman Peter Wennink liet deze week weten dat structureel herstel nog niet in beeld is.

Apple, dat maandagavond zijn kwartaalresultaten bekend maakt, lijkt een positieve uitzondering. Topman Steve Jobs was weliswaar een half jaar met ziekteverlof, maar tijdens zijn afnwezigheid verdubbelde het aandeel bijna in waarde, tot 188 dollar op dit moment. Het technologiebedrijf profiteert van het succes van de iPhone, de smartphone die amper aan te slepen valt. Ook de verkopen van Mac-computers zijn volgens IDC in de VS het afgelopen kwartaal met bijna 12 procent gestegen, nadat Apple een prijsdaling van zijn laptops en desktopsystemen had doorgevoerd.

Apple’s belangrijkste concurrent, Microsoft, heeft het moeilijker. De omzet staat onder druk omdat besturingssysteem Windows Vista niet aanslaat in de zakelijke sector en niet werkt op de goedkope minilaptops waarmee consumenten weglopen. Microsofts beurswaarde is het afgelopen jaar dan ook amper gestegen. De softwaremaker maakt zijn resultaten volgende week vrijdag bekend, maar vermoedelijk is er weinig reden tot vreugde.

Microsoft ziet meer uit naar donderdag 22 oktober. Dat is de introductiedatum van het nieuwe besturingssysteem Windows 7, in feite een sterk verbeterde versie van Windows Vista die ook op ultragoedkope computers werkt en tot nu toe positieve kritieken kreeg. Vandaag krijgen de inwoners van het Groningse Zevenhuizen een voorproefje. Microsoft Nederland deelt 777 exemplaren van Windows 7 uit aan de inwoners van dat dorpje. Er is één maar: het aanbod geldt alleen voor computeraars die op dit moment geen Linux of Apple gebruiken.

    • Marc Hijink