Financiële nood groot bij vier ziekenhuizen

Ziekenhuis MC Groep in Lelystad is financieel het zwakste ziekenhuis van Nederland. Ook de ziekenhuizen in Dordrecht, Schiedam en Haarlem hebben het financieel zwaar. Als de directies niets doen, lopen deze ziekenhuizen kans in financiële problemen te komen.

Dat stelt onderzoek van bureau Zindata, dat onder meer schuldpositie, winst, reserves, efficiëntie en marktpositie van 89 ziekenhuizen over 2008 analyseerde. De gemiddelde financiële situatie is verbeterd in vergelijking met 2007. Dat komt omdat ze meer winst behaalden, hun reserves konden verhogen en door een gunstiger waardering van onroerend goed.

Vier van de vijf zwakste ziekenhuizen van de Zindata-lijst moesten vorig jaar reorganiseren. Directeur Adri Steenhoek zegt dat zijn early warning-systeem dreigende financiële problemen blootlegt. MC Groep werd met overheidsgeld gered van een faillissement. De situatie is nog „kritisch”, zegt financieel bestuurder Peter Lensselink.

Vooral bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, het Deventer ziekenhuis en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam zijn de financiën verslechterd. Het Dordtse ziekenhuis wil niet reageren en de ziekenhuizen in Deventer, Apeldoorn en Hoofddorp „herkennen” zich niet in de conclusies van Zindata. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam stelt dat het 19 miljoen euro tegoed heeft van overheid en zorgverzekeraars.

De nieuwe raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen komt binnenkort met een herstelplan. „Het is waar dat onze financiële positie moet worden versterkt”, zegt bestuursvoorzitter Hans Feenstra. Hij wil bezuinigen op inkoop, personeel en professionaliseert aanbestedingen.

Aan de top staat het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Deze week werd dit ziekenhuis in weekblad Elsevier al uitgeroepen tot medisch gezien het beste ziekenhuis.

    • Frits Baltesen