Feyenoord gaat probleemwijken op Zuid in

Feyenoord en de gemeente Rotterdam pakken samen de bewegingsarmoede in de stad aan. „De club wordt zichtbaarder in de wijk waar zijn oorsprong ligt.”

Rond het Afrikaanderplein, waar Feyenoord in 1908 zijn eerste wedstrijden speelde, wordt nog steeds volop op straat gevoetbald. Maar de snelgroeiende arbeidersbuurt van toen is nu een multiculturele Vogelaarwijk. „Twintig jaar geleden werden kinderen hier zo ongeveer geboren met een Feyenoordshirt aan”, zei algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord. „Nu zie ik hier vooral de shirts van Turkse clubs als Besiktas en Galatasaray. Niks mis mee, maar dit is nog steeds Rotterdam-Zuid.”

Gudde gaf gisteren met Dagmar Oudshoorn, voorzitter van de deelgemeente Feijenoord, en Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport, de aftrap voor Scoren op Zuid. Met dit sociaal-maatschappelijk project wil Feyenoord jeugdsport stimuleren en bewegingsarmoede bestrijden in de wijk waar de club zijn roots heeft. Ook hoopt de club scholieren te motiveren hun opleiding af te maken, met speciale aandacht voor taal- en rekenvaardigheden.

Scoren op Zuid leidt tot tevreden geluiden bij de gemeente Rotterdam, waar niet iedereen even tevreden is over de binding die de volksclub nu met ‘Zuid’ (ruim 200.000 inwoners) heeft. Waar sociaal-maatschappelijke projecten bijna een trend zijn onder profclubs, zou Feyenoord achterblijven. Gudde, de voormalig directeur van de gemeentelijke dienst Sport en Recreatie, vergrootte het sociaal-maatschappelijk besef bij de club. Betrokkenen zeggen dat Scoren op Zuid daardoor sneller tot stand kwam dan gedacht. „Ik ben gelukkig niet meer de enige bij Feyenoord die zich sterk maakt voor dit soort projecten”, zei de algemeen directeur zelf.

Gudde wilde wel het misverstand uit de wereld helpen dat Feyenoord zich in het verleden nauwelijks heeft ingezet voor de maatschappij. Hij wees op recente samenwerkingsprojecten met Unicef, War Child en het Sophia Kinderziekenhuis. „In de wijk hadden we ook projecten, maar die waren meestal incidenteel. Dat willen we nu veranderen. We willen dat Feyenoord meer onderdeel wordt van de maatschappij en dat we een bijdrage leveren aan sport en school. Het zou mooi zijn als we er in die rol een hoop Feyenoordsupporters en misschien een voetbaltalentje bij krijgen, maar ook zonder zou dit project voor mij meer dan geslaagd zijn.”

Waar Gudde in het Maasgebouw naast de Kuip steeds meer werknemers van Feyenoord enthousiast wist te krijgen voor sociaal-maatschappelijke betrokkenheid, vervult Karim El Ahmadi (24) die rol binnen de spelersgroep. De geboren Enschedeër van Marokkaanse afkomst groeide op in de ‘aandachtswijk’ Wesselerbrink en zette zich bij zijn vorige club FC Twente al in voor de vele projecten in de regio. Hij meldde zich als eerste toen Feyenoord ambassadeurs zocht voor Scoren op Zuid.

El Ahmadi en zijn medeambassadeurs, de geboren Rotterdammer Georginio Wijnaldum en Leroy Fer, werden gisteren op het Afrikaanderplein onthaald door honderden basisscholieren, die zij trakteerden op een voetbalmiddag. „Wat wil je nog meer”, vroeg voorzitter Oudshoorn van de deelgemeente zich tevreden af. Want op ‘Zuid’ zijn in vergelijking met andere wijken maar weinig sportfaciliteiten en -clubs. Sport wordt er vooral bedreven met hulp van organisaties als Rotterdam Sportsupport, bedenkers van initiatieven als ‘schoolsportverenigingen’ en de stichtingen van oud-voetballer Johan Cruijff en oud-tennisser Richard Krajicek.

Behalve de bevolking zou ook Feyenoord op termijn beter kunnen worden van het project, met het oog op de plannen voor een nieuw stadion. Deze week bleek tijdens een commissievergadering dat de club niet hoeft te rekenen op een blanco cheque van de gemeente. Een raadsmeerderheid is ontstemd dat de stadiondirectie nog geen ‘businesscase’ heeft overlegd. Door zich te mengen in de strijd tegen typisch Rotterdamse problemen als bewegingsarmoede, zou Feyenoord er bij de gemeente beter op komen te staan.

Gudde wil niet spreken van een charmeoffensief in eigen stad, maar Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport, denkt dat Scoren op Zuid voordelig kan zijn voor de club. „In het nieuwe Stadionpark moet de nieuwe Kuip een prominente plek krijgen. Dan is het goed dat Feyenoord nu toont betrokken te zijn bij de gemeente. De club doet al een hoop dingen, maar die blijven onderbelicht. Met dit project wordt Feyenoord zichtbaarder in de wijk waar de oorsprong van de club ligt.”

Oudshoorn stelde moeilijk te kunnen inschatten of Scoren op Zuid de club goodwill oplevert bij de gemeente. „Ik denk dat dit echt alleen voortkomt uit een enorme drive, zonder achterliggende redenen. Feyenoord wil het belang van beweging en gezondheid laten zien. Daarin zijn alle partijen mooi samengekomen.” Lammens: „Het belangrijkste is dat we gezamenlijk de schouders onder het Rotterdamse sportbeleid zetten.”

    • Michiel Dekker