Er is meer nodig dan geld

Dirk Scheringa weet steeds weer te verbazen. Hij krijgt tot maandag respijt om zijn DSB Bank te redden. Wat zijn de voorwaarden voor een succes?

Nederland, Wognum, 16-10-2009 Onzekerheid over de toekomst avn de DSB bank. Aan het eind van de dag hangen er donkere wolken en een regenboog boven een van de gebouwen. Foto: Bram Budel Bram Budel

De bank blijft bungelen.

DSB Bank kreeg gisteravond opnieuw uitstel van executie. De rechter sprak niet het verwachte faillissement uit, ook al hadden de bewindvoerders die dezelfde rechtbank maandag had benoemd daarom gevraagd. Nee, oprichter en eigenaar Dirk Scheringa krijgt tot maandagochtend om een businessplan te schrijven met zijn gedoodverfde koper, het Amerikaanse private-equityfonds Lone Star.

Scheringa weet steeds weer te verbazen. De ondergang van DSB leek afgelopen zondagavond bezegeld toen De Nederlandsche Bank (DNB) de rechtbank vroeg om de bank uitstel van betaling (‘de noodregeling’) te verlenen.

DSB vocht de eerste aanvraag met succes aan, maar kreeg vervolgens toch betalingsuitstel toen spaarders opnieuw een stormloop op het internetloket ondernamen. Vervolgens vroegen de bewindvoerders op donderdag het faillissement aan. Scheringa wekte voldoende twijfel bij de drie rechters over de noodzaak daarvan. Hij kreeg een nieuw gesprek met zes grote Nederlandse banken.

Dat bracht geen redding, maar Scheringa toverde direct zijn volgende konijn tevoorschijn. Op de stoep van de centrale bank kwam een Amerikaanse partij die belangstelling had uit de hoed. Hij hield de naam geheim.

Gisteren was er een nieuwe rechtszitting. Opnieuw achter gesloten deuren. Opnieuw gunden de rechters Scheringa respijt.

Daarmee gingen de rechters in tegen hun vorige uitspraak. Op donderdag zei de rechter-commissaris, die toezicht houdt op de ‘noodregeling’, nog te verwachten dat een zoektocht naar overnamekandidaten niets zou opleveren. Hij wees erop „dat het iedereen in de financiële wereld in Nederland en in de omringende landen bekend is dat de noodregeling” van toepassing is. Maar dat niemand een bod doet.

Maandag moeten de rechters de opkoper de maat nemen. Waar moet diens bod aan voldoen?

Die geldschieter moet laten zien dat hij het geld heeft voor de overname, dat hij geloofwaardig is en liefst ook dat hij garanties aan het personeel kan geven.

Hoeveel moet hij op tafel leggen? De bewindvoerders gaan ervan uit dat de ondergang gepaard gaat met zo’n 600 miljoen euro verlies doordat de waarde van de woninghypotheken 5 tot 15 procent minder is dan nu in de boeken staat. DSB ziet het minder somber is. Een paar honderd miljoen euro is zeker nodig. Minister Bos (Financiën, PvdA) wilde tot nu toe geen garanties geven om een overname te bespoedigen.

Voorwaarde twee is geloofwaardigheid. Anders halen klanten toch hun geld van hun DSB-rekening als de bank weer open gaat, en is de redding voor niks geweest. De koper moet tevens geloofwaardig zijn voor DNB, die elke overname moet goedkeuren. Dat betekent dat de koper niet alleen nieuw kapitaal moet storten, maar ook nieuwe directeuren en commissarissen moet voordragen die de goedkeuring krijgen van de toezichthouder. De nieuwkomers worden, zoals gebruikelijk, getoetst op deskundigheid, betrouwbaarheid en integriteit. Het vertrek van Scheringa zelf is onvermijdelijk.

De derde voorwaarde zijn garanties voor werknemers. Zij juichten Scheringa de afgelopen dagen toe. Houden zij hun baan na een overname? De rechters moeten schipperen tussen de adviezen van de bewindvoerders die om faillissement vragen en het zoeken naar mogelijkheden om de grootste werkgever van Wognum en omgeving niet zomaar te sluiten.

De bewindvoerders wilden liever een faillissement: dan is het juridisch gezien gemakkelijker om personeel te ontslaan en dochterbedrijven te verkopen.

Dat de bank nu blijft bungelen ondermijnt het gezag van DNB. Het is een nieuwe tegenslag nadat de rechters de eerste aanvraag van de noodregeling ook hadden geweigerd. Na faillissement kan de centrale bank het depositogarantiestelsel activeren zodat de uitbetalingen aan spaarders tot een ton op gang komen.

    • Heleen de Graaf Menno Tamminga