Een 'slordige' school voor buitenlandse studenten

Studenten zouden onder valse voorwendselen naar Nederland worden gelokt, nauwelijks onderwijs krijgen en in financiële problemen komen.

Rechts in het portiek zit de ingang van pizzeria Il Vesuvio, links die van de European University for Professional Education (EUPE). In het halletje van die particuliere hbo-instelling in Den Haag liggen stapels exemplaren van The Wall Street Journal naast vuilniszakken en opgevouwen kartonnen dozen. Aan de muur hangt een foto van afgestudeerden met baret en, vastgemaakt met plakband, een reclamebanier van de school.

Ons andere pand is verzegeld, zegt een medewerker van de school, „op last van de gemeente Den Haag”. De circa honderdvijftig studenten krijgen nu les in het pand boven de pizzeria, dat eigenlijk het kantoor is van de hogeschool. De medewerker wil anoniem blijven.

Vorige week arresteerde de politie de directeur van de school, de 63-jarige Amerikaan Glinder T., en twee handlangers. Zij worden verdacht van mensenhandel, mensensmokkel en oplichting. Studenten zouden naar Nederland worden gelokt, nauwelijks onderwijs krijgen en in financiële problemen komen. Ze zouden daardoor voor hun levensonderhoud genoodzaakt zijn laagbetaald werk te doen, waar de verdachten ze naartoe zouden brengen.

De EUPE rekruteert buitenlandse studenten, bijvoorbeeld voor de bacheloropleiding business administration (bba). Of, beter gezegd: de school laat hen rekruteren. Onder anderen door Pim Vis. Hij is directeur van de Further Education Group, een bureau dat bemiddelt voor Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse studenten om in Europa te komen studeren. Vorig jaar was hij korte tijd ook mededirecteur van de EUPE, maar hij legde die functie neer toen de Inspectie van het Onderwijs bedenkingen uitte over zijn dubbelrol.

Vis trof een „slordige, beetje chaotische” onderwijsinstelling aan. De Inspectie van het Onderwijs schreef in februari 2007 in een rapport over de puinhoop van de studentenadministratie en verkeerde voorlichting aan studenten. De erkenning van diploma’s door de Nederlandse overheid stond op het spel en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besloot studenten niet langer verblijfsvergunningen te verlenen.

In september 2007 bracht de inspectie een nieuw rapport uit, waarin de situatie op de EUPE ineens drastisch was verbeterd. Alleen telde de school door het weigeren van verblijfsvergunningen nauwelijks nog studenten. „We hebben vooral papierwerk beoordeeld”, zegt een inspectiewoordvoerder. Dat was in orde.

Een half jaar later accrediteerde de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) de bba-opleiding op de European University, wat wil zeggen dat het niveau ervan gelijkstaat aan een reguliere hbo-opleiding in Nederland. De NVAO, zegt een woordvoerder, kijkt alleen naar het niveau van de opleiding. „En dat was prima.” Het hoofd van de NVAO-visitatiecommissie, emeritus hoogleraar accountancy J. Degenkamp, zegt dat hij in 2007 „geen louche praktijken” aantrof op de school.

Volgens officiële instanties ging het beter met de EUPE, dus trok de school weer studenten aan. Pim Vis: „Via mijn netwerk heb ik in de zomer van 2008 een kleine honderd studenten voor de school geworven; 80, 85 procent uit India, de rest uit Nepal, de Filippijnen, een paar uit Oezbekistan, Iran.”

Vis krijgt na de arrestaties „bezorgde telefoontjes” van studenten. Personeelsleden van de school zijn verontwaardigd over de aanhouding van hun directeur. Een medewerker: „Hij vindt het niet erg dat hij in de cel zit, omdat hij toch weet dat hij onschuldig is.” Ook Vis kan zich niet voorstellen dat directeur Glinder T. met mensenhandel te maken heeft. „Hij is een echte onderwijsman.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil schriftelijke vragen aan minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) gaan stellen. Wat Van Dijk betreft moet het toezicht op het particulier hoger onderwijs worden verscherpt. En de school moet direct dicht.

    • Derk Walters
    • Jaco Alberts