DSB praat met Lone Star uit Texas over redding

De laatste hoop van Dirk Scheringa komt uit Dallas. De Amerikaanse partij waar de bankier uit Wognum sinds donderdagnacht mee schermt als redder voor zijn DSB Bank is Lone Star Funds, een opkoopfonds uit Texas. Dat blijkt uit informatie waarover deze krant beschikt.

De DSB-topman kreeg gisteren van de rechtbank in Amsterdam tot maandagochtend 9.00 uur de tijd om te onderhandelen over een overname. Scheringa wilde de naam gisteren niet prijsgeven, maar zei slechts dat het ging om een „serieuze” Amerikaanse investeerder met „een vermogen van vele miljarden” die eigenaar is van „meerdere banken in de wereld”, waaronder ook in Europa. Lone Star weigerde gisteren commentaar te geven.

De Amerikanen zochten eerder deze week contact met een zakenbank in Amsterdam over DSB. Zij zullen dit weekend de boeken van DSB onderzoeken. Als hun belangstelling daarop afketst, zal de rechter maandag toch het faillissement over de bank uit Wognum uitspreken.

Lone Star, dat ongeveer 14 miljard dollar in zijn investeringfondsen heeft zitten, heeft zich in de kredietcrisis naar voren gedrongen als opkoper van grote pakketten slechte leningen van banken. In eigen land maakte het naam door in 2008 een pakket van 30,6 miljard aan ‘rommelhypotheken’ over te nemen van zakenbank Merrill Lynch. Ook bij andere Amerikaanse banken heeft Lone Star voor weinig geld slechte hypotheekleningen gekocht.

In Duitsland kocht Lone Star in augustus 2008 de bank voor het midden- en kleinbedrijf IKB. Dat was in 2007 de eerste Duitse bank die in grote problemen kwam in de kredietcrisis, doordat ze belegd bleek te hebben in grote pakketten Amerikaanse subprime-hypotheken. Het fonds uit Dallas kocht IKB voor 223 miljoen euro en investeerde nog eens 225 miljoen om de bank te herstructureren. De Duitse staat had eerder 8 miljard aan steun in de bank gepompt, die 10 miljard had moeten afboeken.

Het opkoopfonds slaagde er dit jaar in om IKB snel weer winstgevend te krijgen. Over het eerste halfjaar boekte de Duitse dochter een winst van 20 miljoen euro, nadat het in 2008 een verlies van 580 miljoen euro had geleden. Daarvoor heeft Lone Star wel hard ingegrepen. Het heeft 370 ontslagen aangekondigd.

Lone Star is al langer actief in Duitsland en heeft daar de reputatie van een harde saneerder. Sinds 2000 heeft het opkoopfonds grote pakketten met slechte hypotheken opgekocht van Duitse banken. Wanbetalers zijn voor de rechter gebracht en hun huis uitgezet. Rentes zijn fors verhoogd zodra Lone Star daarvoor de kans zag. In 2005 kocht Lone Star de Allgemeine Hypothekenbank Rheinboden van Duitse vakbonden en herdoopte deze in Corealcredit Bank.

Lone Star is in 1995 opgericht door John Grayken, die veel geld had verdiend in de ‘Savings and Loans-crisis’ in de VS. Daarin waren veel lokale spaar- en hypotheekbanken ten onder gegaan.

Het fonds stortte zich na de Aziëcrisis eind jaren negentig op Aziatische banken. Zo kocht Lone Star een Japanse bank voor 400 miljoen dollar van de overheid en verkocht deze weer voor 2,8 miljard. In Korea kwam Lone Star in aanvaring met de autoriteiten omdat het de prijs voor Korean Exchange Bank in 2003 zou hebben gedrukt door koersmanipulatie. Vorig jaar sprak het hooggerechtshof het bedrijf vrij. Nu probeert Lone Star de Koreaanse bank weer te verkopen.

Vervolg DSB: pagina 13

Fonds moet in VS aan strenge eisen voldoen

In de Verenigde Staten bezit Lone Star geen banken. Toezichthouders hebben het de private-equityfirma’s heel lang lastig gemaakt om in banken te investeren, zodat ze hun heil in het buitenland zochten. Ze mochten in de VS niet meer dan een belang van 25 procent in een bank hebben. Met hun overvloed aan geld en het grote aanbod aan banken die door de kredietcrisis in problemen waren gekomen, stonden de private-equityfirma’s te popelen om koopjes te doen. In de eerste helft omzeilden sommige opkoopfondsen de regels door met zijn vieren of vijven lokale banken te kopen in Florida en Californië. Deze zomer zijn de regels door de toezichthouders versoepeld en mogen de opkoopfondsen wel een bank kopen, alleen zijn de kapitaaleisen hoger dan bij andere banken. Lone Star heeft tot dusver geen Amerikaanse bank gekocht, bekende grote partijen als Carlyle en Blackstone zijn wel actief geworden.

Het opkoopfonds uit Texas heeft op zijn website een rijtje klokken staan, met de tijden van alle plaatsen waar ze zijn gevestigd: Dallas, New York, Hamilton, Londen, Parijs, Frankfurt en Tokio. Dirk Scheringa zal zonder twijfel trots zijn daar binnenkort een klok met de tijd in Wognum wordt toegevoegd.