Dr. Zeepaard doet geleerd

de proefjesfabriek

Vorige week maakte een geleerd comité in Noorwegen bekend wie dit jaar een Nobelprijs krijgen. Eentje gaat er naar de man die glasvezels bedacht. Door glasvezelkabels kun je lichtsignalen duizenden kilometers laten reizen – voor internet of digitale televisie. In dit proefje stuur je zelf licht door een buisje.

Wat heb je nodig? Een kom, een doorzichtig en buigzaam stukje buis, een dikke handdoek, stopverf of kauwgum, een PET-fles, een schaar, plakband, water, een zaklamp én, heel belangrijk: een donkere kamer!

Wat moet je doen? - Vraag aan je moeder of vader om een gaatje in de flessendop te maken. Steek het buisje erdoor, zo dat het langste eind naar buiten hangt. Zet het stevig vast met kauwgum of stopverf.

- Vul de fles met water en draai de dop erop. Ga met alle spullen naar een kamer die je donker kan maken.

-Leg de fles op zijn kant op de handdoek. Laat het losse uiteinde van het buisje in de kom hangen.

-Zet de zaklamp met plakband aan de onderkant van de fles vast. Sla de handdoek om de fles, zet de zaklamp aan, en doe het licht in de kamer uit.

-Knijp nu in de fles zodat er water door het buisje stroomt. Wat zie je?

Hoe kan dat? Het licht volgt het water in het buisje zelfs als dat gebogen is. Het kan niet ontsnappen doordat het bij de wand van het buisje telkens wordt teruggekaatst. Zo reist het zigzaggend door de buis. Nou ja, niet helemaal, want een deel ontsnapt toch. In glasvezelkabels is de truc dat ze (vrijwel) helemaal geen licht verloren laten gaan. MvdH

Het idee voor dit proefje komt uit het Grote Boek met Experimenten.

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap