De AVRO was en is meer dan mr. G.B.J. Hiltermann

In NRC Handelsblad van 29 september beweerde Fons van Westerloo dat hij van Wakker Nederland een omroep wil maken zoals de rechts-liberale AVRO van G.B.J. Hiltermann ooit was. Echter, die heeft nooit bestaan. De AVRO was meer dan Hiltermann. Toen de anti-communist Hiltermann al enkele jaren bij de AVRO werkte kregen alle politieke partijen zendtijd van de minister. Dat gold echter niet voor de CPN. Die werd doodgezwegen. Het was dezelfde AVRO als die van de anti-communist Hiltermann die toen vrijwillig zendtijd aan de CPN afstond. Dit was geen incident. Toenmalig AVRO-medewerker Klaas Jan Hindriks interviewde de communistische voormannen die nergens anders aan bod kwamen in AVRO`s radiojournaal.

Waarom dan toch het beeld dat de AVRO rechts was? Misschien omdat Willem Duys eens in een live-uitzending het Wilhelmus aanhief, of omdat TROS-coryfee Wibo van der Linde tot directeur werd benoemd? Het zal er zeker aan hebben bijgedragen.

Maar wat velen vergeten zijn: op de dag dat Van der Linde als directeur het pand aan de `s Gravelandseweg betrad werden de vlaggen voor het gebouw halfstok gehangen, procedeerde de ondernemingsraad tegen zijn benoeming, en verliet Jaap van Meekren, samen met andere AVRO-medewerkers uit protest het pand om er niet meer terug te keren. Ze waren tegen de ruk naar rechts. Het is toenmalig voorzitter Wallis de Vries dan ook niet gelukt de onafhankelijke AVRO het rechtse stempel op te plakken. De diepgewortelde, onafhankelijke en `algemene` uitgangspunten hadden overwonnen. Vrijheid, verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid kwamen weer bovenaan bij haar uitgangspunten te staan. En staan daar nog steeds.

    • Willemijn Maas Algemeen Directeur Avro