Coalitie in Zimbabwe onder zware druk

De verhoudingen binnen de uiterst ongemakkelijke coalitieregering in Zimbabwe zijn onder grote druk komen te staan na uitspraken van premier Morgan Tsvangirai en een beslissing van het Hooggerechtshof.

Het hof gelastte gistermiddag de vrijlating op borgtocht van Roy Bennett, partijgenoot van Tsvangirai en beoogd staatssecretaris van Landbouw. Bennett, een blanke voormalige boer, werd woensdag gevangengezet in afwachting van zijn proces, dat maandag moet beginnen. Bennett is aangeklaagd voor terrorisme. De MDC spreekt van een politiek proces.

Het was niet direct duidelijk of Tsvangirai genoegen neemt met de borgtocht voor Bennett. Een paar uur eerder had Tsvangirai gezegd dat de MDC de regering zal boycotten zolang de „onbetrouwbare” coalitiepartner Zanu-PF afspraken blijft schenden. Hij refereerde daarbij ook aan andere problemen. Partijgenoten van president Robert Mugabe blokkeren benoemingen van plaatselijke bestuurders en gebruiken de politie en justitie om parlementariërs en activisten te vervolgen.

Tsvangirai besloot in februari, onder druk van een diepe economische en humanitaire crisis, tot samenwerking met Zanu-PF. Hij leek met zijn harde stellingname gisteren tegemoet te willen komen aan partijgenoten die een principiëlere houding tegenover Zanu-PF eisen. Tsvangirai wil een definitieve coalitiebreuk echter voorkomen. Die leidt er volgens hem toe dat het prille economische herstel verloren gaat en politieke hervormingen met zekerheid zullen uitblijven. (Reuters, AP, BBC)