Cinekid leert kind zelf een animatie te maken

De animatiefilm staat centraal op het Cinekid Festival. Kinderen kunnen er naar dit genre films kijken, maar ook leren hoe je ze zelf kunt maken.

Animatiefilms worden allang niet meer alleen als kinderfilms beschouwd. Toch doet het Cinekid Festival dit jaar een poging de ouderwetse tekenfilm en de high tech effectenfilm weer op te eisen voor de jeugd.

Het internationale film-, televisie en nieuwe mediafestival voor de jeugd stelt de animatie dit jaar centraal: in het competitieprogramma voor films, in de retrospectieven, maar vooral in het Medialab, waar kinderen zelf films, games en sites kunnen maken.

In de Animatieplaats Junior kunnen kinderen tot zeven jaar kleine filmpjes maken door foto’s te nemen van objecten die ze met klei, speelgoed, papier en tekeningen hebben gemaakt, en die stapje voor stapje in beweging te zetten.

Kinderen vanaf zeven jaar kunnen komende dinsdag de kunst afkijken bij Aaron Springer, een van de regisseurs van SpongBob SquarePants, het gifgele onderwatersponsje. Springer is een van de hoofdgasten van het festival, die ook voor volwassenen een seminar zal geven over scenarioschrijven voor animatiefilm.

Ook animator Dave Burgess, onder meer van de Dreamworks-producties Bee Movie en Monsters vs. Aliens, zal voor volwassenen een masterclass geven én aan kinderen de kneepjes van het vak uitleggen.

De makers van Paniek in het dorp (een van de leukste films uit de competitie) komen uitleggen hoe ze hun van Villa Achterwerk bekende Cowboy, Indiaan en Paard-poppetjes in beweging hebben gekregen. Onder de originele, Franse titel Panique au village was de Belgisch-Luxemburgse film van Stéphane Aubier en Vincent Patar een culthitje voor volwassenen tijdens een middernachtvertoning op het afgelopen Filmfestival Cannes.

Tijdens Cinekid kunnen kinderen zelf nieuwe avonturen maken met de poppetjes tijdens de workshop ‘Stop! Motion!’ Jaloerse ouders wordt aangeraden aan de kant te blijven en de kunst van een afstandje af te kijken.

Het Cinekid Festival duurt nog tot en met 23 oktober. Voor meer informatie zie www.cinekid.nl