Bouw Scheringa Museum gestaakt

De werkzaamheden voor de nieuwbouw van het Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer zijn opgeschort, omdat opdrachtgever DSB Stadion bv niet meer aan zijn betalingsverplichting voldoet. Dat heeft bouwbedrijf Midreth gisteren bekendgemaakt.

Eerder deze week verklaarde het bedrijf nog dat de werkzaamheden aan de nieuwbouw gewoon doorgingen, ondanks de problemen van DSB Bank. Een woordvoerder van Midreth zei toen dat tot dusver steeds tijdig was betaald. Halverwege deze week bleek dat de opdrachtgever niet meer aan de betalingen voldeed. Het bouwbedrijf vroeg daarop een betalingsgarantie, die niet werd gegeven. „Ook niet na een herhaald verzoek”, aldus de woordvoerder. Midreth heeft hierop de bouwplaats in Opmeer afgesloten.

Vooralsnog wijt de woordvoerder het uitblijven van de betalingsgarantie aan de „chaotische toestand” rond DSB. Het bedrijf vertrouwt erop dat de betalingsgarantie binnenkort gewoon wordt afgegeven, en dat de bouw snel weer kan worden hervat, „misschien zelfs na het weekeinde al”. Het is onduidelijk hoe lang het werk kan worden opgeschort.

Wat er met het gebouw gebeurt indien de werkzaamheden niet door kunnen gaan, is niet bekend. Wethouder Richard Op ’t Veld van de gemeente Opmeer wenst daarover niet te speculeren. „Wij hebben geen backupplan of iets dergelijks. Op zo’n ontwikkeling valt niet te anticiperen. Het is ook voor mij volslagen onbekend wat hiervan de gevolgen zijn. Maar de gemeente Opmeer hoopt natuurlijk nog steeds dat het nieuwe museum er gewoon komt.”

In februari 2010 zou de nieuwbouw van het museum moeten worden opgeleverd.