Bij de voorplaat

Kabouters hebben geen lantaarns meer nodig. Paddestoelen van de soort Mycena silvaelucens geven van nature licht in het donker. De paddestoel is pas ontdekt, in de bossen van Borneo. Biologen beschreven hem en zes verwante lichtgevende paddestoelen deze maand in het schimmeltijdschrift Mycologia. Ook overdag gloeien de Mycena’s, maar het zwakke geelgroene licht is alleen ’s nachts duidelijk te zien. Dan trekt het nachtdieren aan die helpen bij de verspreiding van de sporen, denkt ontdekker Dennis Desjardin van San Francisco State University. In totaal zijn nu 71 lichtgevende paddestoelsoorten bekend. De meeste (45 stuks) behoren tot het geslacht Mycena. M. silvaelucens is maar een klein paddestoeltje: volgens de officiële soortbeschrijving – die niet alleen in het Engels maar ook in het Latijn gesteld is – meet de doorsnee van zijn hoed tussen 4 en 18 millimeter. De paddestoel ruikt nergens naar en smaakt ‘paddestoelig’, aldus de beschrijving van Desjardin en zijn collega’s. HvS