AZ-trainer Koeman gebruikt DSB-affaire

AZ-trainer Ronald Koeman probeert voordeel te halen uit de problemen rondom sponsor DSB Bank. Zijn elftal staat aan het begin van een loodzwaar programma, om te beginnen vanavond de uitwedstrijd in Enschede tegen koploper FC Twente. Komende dinsdag komt Arsenal in het DSB stadion in Alkmaar op bezoek voor de Champions League. En daarna volgen nog vier pittige wedstrijden tegen Ajax (thuis), FC Groningen (uit), Feyenoord (thuis) en opnieuw Arsenal (uit).

Koeman probeert de DSB-affaire te gebruiken om zijn ploeg, die nog niet kon overtuigen dit seizoen, op te peppen. „Er wordt nu een beeld gecreëerd dat het afgelopen is met AZ”, zei de trainer gisteren voor het vertrek naar een hotel in De Lutte. „Daar moeten we voordeel uithalen en laten zien dat het niet zo is. De spelers van AZ willen toch niet het lachertje worden van de competitie? Dat kan alleen door nu resultaten te behalen die niemand verwacht.”

Koeman moest gistermiddag doelman Sergio Romero, Hector Moreno en Brett Holman, die waren teruggekeerd van interlandwedstrijden voor respectievelijk Argentinië, Mexico en Australië, bijpraten over de situatie rondom DSB. „Gelukkig begrijpen ze niet wat hier in de kranten staat. Toch moeten ze op de hoogte zijn, want je wordt er de hele dag door iedereen over aangesproken. En je hoeft de tv niet aan te zetten of het gaat over DSB.”

Koeman zei dat hij eerder deze week na een kort verblijf in zijn tweede huis in Portugal even telefonisch met voorzitter Dirk Scheringa van AZ had gesproken om hem een hart onder de riem te steken. „We kunnen hem geen beter presentje geven dan een overwinning op Twente”, aldus Koeman.

De trainer zegt zich geen zorgen te maken over de toekomst. Zelfs van de dreiging dat wellicht in de winterstop zijn beste spelers verkocht moeten worden om de curatoren van kapitaal te voorzien, kan hij niet wakker liggen. „Dat zien we dan wel weer,” aldus Koeman. ,,Ten opzichte van het leed van de gedupeerde spaarders en het personeel valt zo’n aderlating nog wel mee. Ik ga er vanuit dat de perikelen rondom DSB de voetbalclub voorlopig niet raken. Ik hoef dan ook niet weg. Ik voel me hier op mijn plaats en ben een gelukkig man.”