Amerikaanse Sloan nieuwe kampioene meerkamp

US gymnast Bridget Sloan (L) performs in the balance beam event in the women's individual all-around final during the Artistic Gymnastics World Championships 2009 at the 02 Arena, in east London, on October 16, 2009. Sloan won the gold medal. AFP PHOTO / Adrian Dennis AFP

De Amerikaanse turnster Bridget Sloan (17) is gisteren in Londen wereldkampioen meerkamp geworden. Haar landgenote Rebecca Bross werd tweede en de Japanse Koko Tsurumi derde.

Het werd een spannende ontknoping in de O2 Arena. Na een knappe balkoefening had Bross de titel op de afsluitende vloeroefening voor het grijpen. Een score van 12.925 punten volstond voor de wereldtitel. Normaal moet dat geen probleem zijn voor Bross. Maar zij kwam bij haar serie slotsprongen niet goed uit een gleed weg. De aftrek leverde haar een score van 12.875 op, een verschil van 0.050 punten. Kleiner kan bijna niet.

De spannende strijd tussen de Amerikaanse turnsters riep herinneringen op aan het gevecht om de olympische titel, een jaar geleden bij de Spelen in Peking. Daar versloeg Nastia Liukin Shawn Johnson met miniem verschil.

Beiden hebben na ‘Peking’ een break genomen. Liukin was als toeschouwer in Londen. Johnson niet. Zij won deze winter de Amerikaanse versie van Dancing with the Star.

Voor Valeri Liukin, de vader van olympische kampioene Nastia Liukin, was het gisteren een topdag, want de voormalige Rus is coach van zowel Sloan als Bross.

Het gevecht tussen Sloan en Bross was ook een strijd tussen de ervaring en de toekomst. Sloan maakte in Peking deel uit van de olympische ploeg die zilver won de landenwedstrijd. Daarnaast is zijn de regerend Amerikaanse kampioen. Bross geldt als het aanstormende talent, dat twee jaar geleden, een paar dagen na haar veertiende verjaardag, tweede werd bij de Pan Amerikaanse Spelen in Rio de Janeiro.

De Nederlandse Mayra Kroonen werd 24ste. Zij hoorde een uur voor de finale dat zij als eerste reserve mocht invallen voor de Spaanse Ana Maria Izurieta. Het werd geen onverdeeld genoegen. Kroonen, voor het laatst in 2003 op een WK actief, werd met een totaalscore van 49,900 laatste.

Het was voor het eerst sinds 2005 in Melbourne dat Nederland bij de vrouwen vertegenwoordigd was in de meerkampfinale. Suzanne Harmes werd destijds tiende, Loes Linders 24ste.

Voor Kroonen was de finaleplaats een mijlpaal. In 2003 nam ze in Anaheim deel aan een voor Nederland dramatisch verlopen wereldkampioenschappen. Een knieblessure betekende anderhalf jaar later het voorlopige einde van haar loopbaan.

    • Henk Stouwdam