Aardbeienijs met hete peper

In een piepklein fabriekje in Alkmaar maakt Pepijn Ornstein, alias Professor Grunschnabel, het origineelste fabrieksijs van Nederland. Zonder synthetische toevoegingen, zuiver plantaardig (en dus geschikt voor veganisten en mensen met koemelkallergie), maar vooral in de meest bijzondere smaken. Zijn Fresas del Habanero (aardbeiensorbet met madame Jeanette-pepertjes) bijvoorbeeld, is geniaal. Eerst proef je ijskoude, zoetfrisse aardbeien. Daarna begint alles te tintelen en vult de mondholte zich met het warme aroma van hete peper. Met Grunschnabel’s Framboise Estase (frambozensorbet met limoen) hoef je echt nooit meer zelf een toetje te maken voor een chic diner. En zijn Indian Winter (kokosmelk, verse gemberwortel en Indiase specerijen)? Eet het op een kleedje voor de open haard en u weet wat ik bedoel. Oké, er zijn ook twee of drie smaken ijs die ik minder vind. De Canelle Glorieuses is me veel te zoet. En de Siam Horapa Coco (kokos met Thaise basilicum) te geparfumeerd. Maar dat het ijs van de Professor onlangs won tijdens het voedingsinnovatieconcours ‘Smaakvol 2009’, is beslist terecht. JV