Wouwerman

Als aanvulling op het artikel de paarden van Wouwerman (CS 4-9-2009) het volgende. Op 28 juli 1932 promoveerde de Haarlemse dierenarts Derk Jan Kok aan de veterinaire faculteit te Giessen op het proefschrift Wahrheit und Dichtung in den Reiter- und Pferdegemälden und Zeichnungen berühmter holländischer maler des 16. und 17. Jahrhunderts mit spezieller Berücksichtigung der betreffenden Kunstwerke Haarlemer Maler (Konrad Triltsch Verlag, Würzburg, 1933).

Uit mijn exemplaar ontbreken helaas enkele pagina`s maar ook zonder deze is duidelijk dat Wouwerman zo`n 35 procent van het geheel uitmaakt. Kennelijk is dit boekje aan de aandacht van de samenstellers van de tentoonstelling in Kassel ontsnapt, anders had uw verslaggeefster er vast en zeker melding van gemaakt. Haar indruk van hoppende konijnen is immers al 77 jaar eerder door Kok diepgaand geanalyseerd.

Een omissie waarin de Nederlandse reprise van deze tentoonstelling wellicht kan voorzien.

    • Henk Bouwman