Winst bij Goldman Sachs en JP Morgan

Rotterdam. De Amerikaanse banken Goldman Sachs en JP Morgan hebben in het derde kwartaal meer winst geboekt dan werd verwacht. Bij Goldman Sachs kwam het nettoresultaat uit op 3,19 miljard dollar (2,13 miljard euro)tegen 845 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. JP Morgan heeft het afgelopen kwartaal 3,6 miljard dollar (2,4 miljard euro) winst geboekt, 527 miljoen euro meer winst. Dat is het beste resultaat voor de bank sinds het tweede kwartaal van 2007, voordat de kredietcrisis toesloeg. De kwartaalcijfers duiden wel op een tweedeling van de Amerikaanse economie. De banken boekten vooral winst op zakenbankactiviteiten, en op de handel in aandelen en obligaties, terwijl de afdelingen van de bank die gericht zijn op consumentenzaken nog last hadden van de economische crisis. Goldman Sachs maakte verder bekend dat het de staatssteun van 10 miljard dollar de afgelopen zomer volledig heeft terugbetaald aan de Amerikaanse overheid.