Wilders zonder problemen Londen in

PVV-leider Geert Wilders is vanochtend toegelaten in Groot-Brittannië. Hij kwam dit keer zonder problemen door de douane op de Londense luchthaven Heathrow.

In februari van dit jaar werd het Tweede Kamerlid nog aan de Britse grens tegengehouden en teruggestuurd. De Britse regering weigerde hem toen binnen te laten, omdat hij wegens zijn ideeën over moslims en de islam een bedreiging zou vormen voor de publieke veiligheid. Een Britse rechter bepaalde deze week echter dat Wilders ten onrechte de toegang tot Groot-Brittannië was geweigerd. Volgens de uitspraak had de regering eventuele mogelijke onrust op de koop toe moeten nemen.

De politicus zal in Londen een ontmoeting hebben met het Britse parlementslid Lord Pearson of Rannoch, die hem destijds had uitgenodigd om zijn anti-islamfilm Fitna in het Hogerhuis te vertonen. Wilders zal met Pearson bespreken op welke manier hij de film daar alsnog kan laten zien.

De PVV-voorman zal ook persoonlijk de advocaten bedanken die met succes hebben geprocedeerd tegen het eerdere Britse inreisverbod. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken overweegt in beroep te gaan tegen die uitspraak. Wilders zal met de advocaten vooruitblikken op zo’n mogelijk vervolg van de zaak. „Ik ga er vanuit dat deze uitspraak standhoudt”, zei Wilders onderweg in het vliegtuig naar Londen.

De Britse autoriteiten lieten na het oordeel van het Asiel en Immigratie Tribunaal in Londen weten nu geen reden te zien om Wilders te weigeren. Gezien de verdere inhoud van die verklaring beseft Wilders wel dat het geen warm welkom is, zo gaf hij aan.

Wilders werd aan het begin van de middag bij het parlementsgebouw opgewacht door enkele tientallen journalisten. (ANP)