Vreeman: goede reden om kosten te verzwijgen

Burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) van Tilburg zegt dat hij een goede reden had om „voor één keer” de gemeenteraad niet in te lichten over de kostenoverschrijding van het Midi-theater. „Ik kon deze reden onmogelijk eerder noemen en ik zal woensdagavond in de gemeenteraad uitleggen waarom.”

Nu ook coalitiepartij SP gisteren het vertrouwen in Vreeman heeft opgezegd, vindt een meerderheid van de Tilburgse raad (20 van de 39 zetels) dat Vreeman zijn functie moet neerleggen. De verbouwing van het theater viel 1,9 miljoen euro duurder uit dan de begrote 5 miljoen. Volgens een enquêtecommissie die deze week rapporteerde, wist de burgemeester van de kostenoverschrijding, maar heeft hij de raad en een deel van het college „onjuist, onzorgvuldig en onvolledig” geïnformeerd.

Vreeman zegt dit niet te hebben gedaan „in het belang van de stad”; Tilburg zou onbestuurbaar zijn geworden. Hij vindt de opzegging van het vertrouwen voorbarig en is overtuigd dat zijn verklaring „een heel nieuw licht” zal werpen op de zaak. Pas daarna kan „een democratisch debat plaatsvinden”, zegt hij.

Het Midi-theater of het ‘Adje-theater’, vernoemd naar initiatiefnemer en acteur Arijan van Bavel (‘Adje’ uit het Mooi! Weer de Leeuw) die in april uit het project stapte, heeft al veel commotie veroorzaakt. Na de val van CDA-wethouder Hans Janssen begin 2008 stapte het voormalige college op, begin dit jaar viel ook PvdA-wethouder Hugo Backx.

Vreeman (61), opvolger van Johan Stekelenburg in 2004, zegt dat hij niet van plan is op te stappen. Zijn herbenoemingsprocedure begint over twee maanden. Vreeman verklaarde eerder graag nog een periode aan te blijven.

De Tilburgse raad kan de burgemeester overigens niet wegsturen, maar kan wel bij de commissaris van de koningin aangeven dat een onwerkbare situatie is ontstaan door een vertrouwensbreuk. De commissaris moet met die informatie naar de minister die uiteindelijk beslist.