Van Europese hulp aan crisisgebieden komt weinig terecht

rotterdam. De Europese Unie laat zich graag voorstaan op haar vermogen allerlei crisisgebieden in de wereld te hulp te schieten met een unieke combinatie van ontwikkelingshulp, diplomatie, handel en verbetering van het lokale bestuur. In de praktijk komt daar echter weinig van terecht, stelt de denktank European Council on Foreign Relations in een gisteren verschenen rapport. ”De vermeende `civiele macht` van de Europese Unie is grotendeels een illusie.” De opstellers wijten dat in de eerste plaats aan de lidstaten, die voortdurend hun beloftes niet nakomen. Daardoor kan het gebeuren dat de Europese politiemissie in Afghanistan nog altijd niet meer dan de helft van het afgesproken personeel ter plaatse heeft. En dat de georganiseerde misdaad de Balkan nog altijd ziet als regio van ongekende mogelijkheden, al zijn Europese politieopleiders er al bijna tien jaar aan de slag.