Tien koeien op een politiek pikante bruiloft

Een trouwerij is in Indonesië altijd aanleiding voor grootscheepse feestelijkheden. Als de bruid Yenny Wahid heet, rukt zelfs de president uit.

Op weg naar het huwelijk van Yenny Wahid stond gisteren om de tien meter een soldaat met machinegeweer. Dat krijg je als je zulk hoog bezoek uitnodigt. Onderweg naar de plechtigheid in het huis van Abdurrahman Wahid, de voormalige president van Indonesië (1999-2001) en de vader van Yenny, scheurden zwaar beveiligde konvooien af en aan. De belangrijkste was die met nummerbord RI 1, van de eerste man van de Republik Indonesia: president Susilo Bambang Yudhoyono. Hij was samen met zijn vicepresident Jusuf Kalla getuige bij het huwelijk.

Wahid is nog altijd erg invloedrijk als voormalig leider van de grootste moslimbeweging van het land, de 45 miljoen leden tellende gematigde Nahdlatul Ulama. Zijn gezondheid laat hem steeds verder in de steek en politiek speelt hij nauwelijks meer een rol, maar Gus Dur, zoals hij liefkozend wordt genoemd, is nog altijd een zeer gerespecteerd man in Indonesië.

Een belangrijk deel van de politieke elite was gisteren in Zuid-Jakarta dan ook aanwezig bij het huwelijk van zijn oogappel, die officieel Zannuba Arifah Chafsoh Rahman Wahid heet. Bij de ingang stonden de gebruikelijke borden met felicitaties, met letters van bloemen. Bijvoorbeeld van de gouverneur van Oost-Java, Soekarwo, van oud-generaal Prabowo Subianto, van het presidentiële echtpaar.

Bruidegom Dhohir Farisi moest voor de deur wachten op toestemming om het huis van zijn aanstaande binnen te gaan, zoals de traditie voorschrijft. Op zijn hoofd de blangkon, het Javaanse hoofddeksel van batik, en een fraai bewerkte kris aan de achterkant van zijn sarong gestoken. De van het eiland Madoera afkomstige politicus gaf Yenny’s familie tot veler verbazing een bruidschat van tien koeien. Het gaat hier ten slotte om een hoogopgeleid paaruit de Jakartaanse elite.

Ongeveer duizend gasten zaten gistermiddag op klapstoeltjes in de feesttent die was opgetrokken tussen Wahids huis en de islamitische kostschool die hij heeft opgericht. Via een tv-scherm konden ze de ceremonie volgen, want de ruimte zelf was te klein. Voor de receptie aanstaande zondag zijn 5.000 uitnodigingen gedrukt. Dat is zelfs voor een Indonesisch societyhuwelijk aan de ruime kant.

Plechtig knielde het bruidspaar voor vader Gus Dur en moeder Sintha Nuriyah. Yenny in sarong en een jasje van wit kant, de traditionele kebaya. Op haar geblankette gezicht waren zwarte krullen getekend, goudkleurige pennen in haar konde, de kunstmatige haarwrong, vormden een kroontje. De hele kamer rook naar de jasmijnkransen die het bruidspaar droeg. Gus Dur, tijdens zijn presidentschap al grotendeels blind, zat ineengezakt, zijn hoofd onvast. Een assistent hielp hem zijn hand op het hoofd van zijn dochter leggen. Vanwege zijn slechte gezondheid was de bruiloft een half jaar vervroegd.

Politiek was het huwelijk pikant. Tot verbijstering van iedereen die zich herinnert hoe Wahid zich altijd heeft ingezet voor de mensenrechten, flirtte hij bij de parlementsverkiezingen in april met Partij Gerindra: de partij van Prabowo Subianto. Deze wordt er onder meer van beschuldigd de hand te hebben gehad in de grootschalige onlusten die in 1998 leidden tot het aftreden van president Soeharto, waarbij zo’n duizend mensen omkwamen. Ook zou hij mensenrechtenactivisten hebben laten verdwijnen.

Ook Yenny, oud-journalist en directeur van een denktank, voerde campagne voor Gerindra. Naar nu blijkt, heeft Yenny – met 35 jaar een tikje aan de oude kant voor de Indonesische huwelijksmarkt – Farisi tijdens die verkiezingscampagne ontmoet. Hij is bij de verkiezingen gekozen tot parlementslid voor Gerindra. Prabowo hoorde gisteren bij de eregasten.

Toch ging de belangrijkste vraag die men het bruidspaar stelde niet over politiek. Want hoe zat het met die koeien? Dat is een gebruik op Madoera, legden de nieuwe echtelieden uit, zodat de bruidegom kan laten zien hoe rijk hij is. Een mooie traditie om te behouden, aldus Yenny. Maar of de koeien het aanstaande Offerfeest zullen overleven, konden ze nog niet zeggen.

    • Elske Schouten