Stemmen over Mooi Nederland

Picture 5_2.jpgEr wordt links en rechts geklaagd over de verrommeling van Nederland. Bedrijventerreinen, stadsranden, vergeten hoeken tussen snelwegen, leegstaande gebouwen (al of niet gekraakt). Maar nu heeft de minister van ruimte en milieu een Mooi Nederland prijs ingesteld waar u kunt stemmen (tot 31 december). De 26 plannen die op deze website zijn te zien werden geselecteerd door een jury onder voorzitterschap van de Rijksbouw-meester Liesbeth van de Pol. Er waren 222 inzendingen. Goed plan. Er is veel onnodig lelijks. Meedoen.

Beter nog is het als in gemeentes en provincies de factor ‘mooi’ meer een rol speelt. Op zo veel plaatsen worden rijen bomen omgezaagd omdat er nieuwe riolering langsmoet of parkeerhavens zijn gepland. Misschien kunnen gemeentebesturen net zulke prijsvragen uitschrijven als deze landelijke. ‘Wij willen onder die en die weg nieuwe kabels en buizen leggen, wij willen daar een school uitbreiden, hoe zou dat kunnen zonder de makkelijkste, utilitaire oplossing te kiezen?’ Dat is een stuk nuttiger dan moeizame discussieavonden houden over burgerschap of opvoeden. Lelijk en onveiligheid hebben met elkaar te maken.

    • Marc Chavannes