Spanning Israël en Turkije over tv-serie

De politieke spanning tussen Israël en Turkije is gisteren verder opgelopen door een rel over een Turkse tv-serie. Daarin wordt een Israëlische soldaat getoond die een Palestijnse baby dood schiet.

Het seculiere, niet-Arabische Turkije is traditioneel een bondgenoot van Israël in het Midden-Oosten. Maar onder de Turkse regering geleid door de islamitische AK-partij van de Turkse premier Erdogan zijn de relaties tussen beide landen bekoeld. Het Israëlische offensief in de Gazastrook van rond de jaarwisseling veroorzaakte grote verontwaardiging in Turkije.

In een serie, die wordt uitgezonden op de Turkse staatszender TRT, vechten Israëlische soldaten met Palestijnen in de straten van Jeruzalem. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liebermann verklaarde dat de serie ”zelfs vijanden” van Israël onwaardig zou zijn - en zeker een land met ”volledige diplomatieke betrekkingen met Israël” als Turkije. Ankara gelastte vorig weekeinde een oefening met de VS en andere NAVO-landen af omdat het Israël er niet bij wilde hebben.