Selectie Theater & Dans

Maarten van Roozendaal

In het programma Noem het maar vrienden zingt Maarten van Roozendaal hoogtepunten uit zijn eerdere show, aangevuld met nieuw materiaal, begeleid door een uitgebriede band. Deze groep schept een bedding waarin Van Roozendaals gruizige zang des te beter tot zijn recht komt. En opnieuw excelleert hij in liedjes die niemand anders schrijft. Vaak alsof hij hardop zit na te denken, zoals in een glimlachverwekkend nummer over het herkennen van kinderen op een oude klassefoto („Sandra zal wel kapster zijn geworden / Ruud doet iets met neon en reclameborden”), maar soms ook vormvast en intens triest, zoals in het chanson over de man die zijn vrouw vertelt „dat ik niet bij jou ben weggegaan / dat ik jou allang al had verlaten”. Tournee t/m 19 dec. Inl: www.kikproductions.nl.

Martha houdt van George

Mimeduo Boogaerdt/ Van der Schoot maakt een Woolf-variatie: een vrije improvisatie op Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee. Suzan Boogaerdt speelt Honey, het verlegen meisje dat met haar man Nick op een nachtelijk uur op bezoek komt bij Martha en George. Bianca van der Schoot vertolkt Mar-tha als een bitchy vrouw die haar man George vernedert, maar nooit zo erg of er schuilt deernis in. Zo verstild en vereenzaamd in gedeelde liefde waren Martha en George nooit eerder. Tournee t/m 18 dec Inl: www.bvds.nu.

La voix humaine

Halina Reijn toert rond in Nederland met de monoloog La voix humaine van Jean Cocteau uit 1927: het laatste telefoongesprek van een vrouw met de man die haar verliet. Reijn koppelt in haar indringende spel de stadia die de vrouw doormaakt aan evenzoveel spelregisters die iedere keer weer verrassen. Geen geschreeuw en woeste huilbuien, maar alles ingehouden zacht. Ze begint gespeeld opwekt. Even flink zijn. Omdat zij de paniek nauwelijks speelt, voel je hem onder al het onderdrukt verdriet. Tournee t/m 12 juni. www.toneelgroepamsterdam.nl.

Conny Janssen

Choreografe Conny Janssen heeft met negen dansstudenten van Codarts/Rotterdamse Dansacademie de voorstelling Ruis gemaakt. Zich onderscheiden, ontstijgen aan de ruis van alledag is de droom van deze jongeren, maar angsten en onzekerheden zitten danig in de weg. Ofwel: vintage Conny Janssen. Fotograaf Carel van Hees maakte er een mooi fotoboek bij. Tournee; t/m 28 nov. Inl: www.connyjanssendanst.nl

Ultimo

Porgy Franssen en Ariane Schluter maken samen de vertelvoorstelling Ultimo, naar de roman van Alessandro Baricco, over een man die verliefd is op wegen. Het decor toont een duizelingwekkende achtbaan met bochten, hoogtes en dieptes. Cellist Harald Austbø begeleidt de tekst met soms melodieuze, dan weer felle, jazzy klanken waarin het loeien van de motoren weerklinkt. Tournee t/m 12 dec. Inl: www.nationaletoneel.nl

Goddelijke komedie

Het Noord Nederlands Toneel speelt La Divina Commedia, maar de groep laat het boek van Dante grotendeels links liggen. Dante is hier een uitgewezen vluchteling, zijn geliefde Beatrice is een luchtacrobate. Merijn de Jong zit als Dante in het harde licht van een ambtelijk bureau. Voor de duizendste keer moet hij vragen beantwoorden over zijn achtergrond, familie, leeftijd. Deze groteske Commedia krijgt vooral kracht dankzij het engagement dat eruit spreekt. Tournee t/m 12 dec. Inl. www.nnt.nl.