Selectie Muziek

De zes Brandenburgse concerten

van J.S. Bach klinken zondagmiddag 18 oktober integraal in het Amsterdamse Concertgebouw, uitgevoerd door het barokensemble La Petite Bande onder leiding van Sigiswald Kuijken. De uitvoering wordt gespeeld in de oorspronkelijke bezetting en met gebruik van instrumenten als de Bach-trompet en de viola da spalla (schoudercello). Dit concert wordt ook gespeeld op 17 okt in Muziekcentrum Enschede, 20u. Res. 020-6718345 of www.concertgebouw.nl

Dirigent Charles Dutoit

leidt het Royal Philharmonic in Dvoráks Negende symfonie (‘Uit de nieuwe wereld’) in de serie wereldberoemde orkesten van de Rotterdamse Doelen. Celliste Sol Gabetta soleert in Elgars Celloconcert, verder staat ook Ravels Ma mère l’oye op het programma. Di 20 okt, 20u15. Res 010-2171717

Het ASKO Schönberg Ensemble

wijdt een project aan componist Jörg Widmann. In het Muziekgebouw aan het IJ speelt het drie premières van Widmann, geflankeerd door een première van diens leermeester Rihm. Widmann (1973) soleert zelf als klarinettist. 22 okt, 20u15; muziekgebouw.nl

Het Gelders Orkest

viert zijn 120 jarige jubileum onder vaste gastdirigent Nikolai Alexejev met Russische Romantiek. oa de Symfonische dansen van Rachmaninov. 16 okt De Vereeniging Nijmegen; za. 17 okt Amphion, Doetinchem, 18 okt Orpheus Apeldoorn 16u. Inl www.hetgeldersorkest.nl.

Camerata Trajectina

wijdt een concertreeks aan de canon van het Nederlandse Lied. Het eerste concert is za. 17 oktober van 14 tot 15 uur in de Noorderkerk, Amsterdam en biedt Nederlandse liederen door de eeuwen heen: het Egidiuslied (ca. 1400) en Het daget in den oosten (1544), en liederen van Hooft, Vondel, Hiëronymus van Alphen, Betje Wolff & Aagje Deken, Johannes Verhulst, Koos Speenhoff en Annie Schmidt. Inl www.schatgravers.info

James Carter

bespeelt zo goed als de hele saxofoonfamilie in alle stijlen zonder ook maar iemand na te apen. Hij verzamelt oude exemplaren, restaureert ze, doorgrondt ze en kent ieder geheim. Hij is een van de grootste tenoren van de post-Coltrane generatie: vurige, massieve betogen, brutale statements en goed gevulde solo’s vol fantasie en blije ingewikkeldheid. 17 okt Theater Lantaren/Venster, Rotterdam, 21u. Inl www.lantaren-venster.nl.

Bassekou Kouaté

Mali’s nieuwe superster Bassekou Kouyaté is dé ambassadeur van de ngoni, een eeuwenoude fretloze luit die gezien wordt als de voorloper van de banjo. Bassekou’s groep Ngoni Ba bevat vier ngoni’s, aangevuld met swingende percussie en de warme stem van Amy Sacko (Bassekou’s echtgenote). De debuut-cd Segu Blue uit 2007 werd meteen bekroond met een BBC World Music Award. Nu presenteren zij de cd I Speak Fula.18 okt Wereldculturencentrum Rasa, Utrecht. 15u. Inl 030- 2316040.

Rapster Speech Debelle

verraste vriend en vijand onlangs als winnares van de prestigieuze Mercury Prize voor haar debuutalbum Speech Therapy. Ze maakt warme melodieuze, jazzy muziek waaraan geen samples of elektronische instrumenten te pas komen. Daarover legt ze razendsnel en bijzonder melodieuze raps neer. 17 okt 22u Paradiso, Amsterdam. Inl www.paradiso.nl en kaarten reserveren bij Ticket Service Nederland: 0900-3001250.