Selectie Kinderen

Breda

Waarom zijn er zoveel verschillende lettertypes? In het Graphic Design Museum wordt morgen Letterlab geopend, waarin letters meer zijn dan middelen om mee te schrijven. In het museum onderzoeken kinderen de letter; in een donkere steeg laten zij hun handtekening achter met een neonspuitbus, ze gaan on stage in het lettertheater, bouwen zelf letters en ontdekken dat composities samenstellen voor een drukpers heel wat anders is dan ontwerpen met een computer. Opening op 17 oktober met een groot kinderfeest. Van 14u tot 16u zijn er workshops van schrijvers en illustratoren en een letterdisco. Res info@graphicdesignmuseum.nl. Workshops t/m 1 nov (behalve op ma en di 20 okt) van 11u30-13u en 14u30-16u. Boschstraat 22. Inl www.graphicdesignmuseum.com

Leeuwarden

Het Natuurmuseum Fryslân wil samen met kinderen de grootste kijkdoos ter wereld in vier sferen maken: lente, zomer, herfst en winter. Bomen, een tuinornament en sneeuwpop zijn alvast in de doos gezet. Maar er moeten nog zelfgemaakte vogels, insecten, bloemen, egeltjes, bladeren, paddestoelen en ijspegels bij. Van 20 t/m 23 okt 11-16u30. Kinderen kunnen thuis ook een kijkdoos maken, die wordt geëxposeerd. Neem een schoenendoos mee voor 50 procent korting. Schoenmakersperk 2. Inl www.natuurmuseumfryslan.nl

Zandvoort/Bentveld

Op zoek in de schemering naar de 'wilde' herfst met burlende herten en bijzondere paddestoelen. Dat kan op 18 oktober in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Trek stevige schoenen aan en neem een verrekijker mee. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Start: om 16u bij de ingang Zandvoortselaan (tussen Zandvoort en Bentveld). Duur anderhalf uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Deelname is gratis. Toegangskaart verplicht. Inl 023-5290984 www.ivn.nl/zuidkennemerland

Amsterdam

In de herfstvakantie kunnen kinderen van 7 t/m 12 jaar in het Allard Pierson Museum met Cleopatra en Helena op stap op een bijzondere tocht door het Oude Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk. Op 18 en 23 okt om 13u30. Duur: anderhalf uur. Deelname gratis. Oude Turfmarkt 127. Res 020 52 52 556. Inl www.allardpiersonmuseum.nl

St. Jansklooster

Doe jezelf en de vogels een groot plezier en maak in de herfstvakantie een vogelvoederplank bij bezoekerscentrum De Wieden. Van 20 t/m 25 oktober liggen spullen klaar en is er iemand om te helpen. Inloop tussen 13u en en 15u30. De benodigde materialen kosten € 4,50 (leden) of € 7,50 (niet-leden). Neem een hamer mee. Beulakerwijde. Inl 0527-246644 en www.natuurmonumenten.nl

Holterberg

Zaterdagmiddag 17 oktober is het feest op het Holterbergplein. Het Nationaal Park bestaat dan vijf jaar en dat wordt gevierd. Shetlandpony rijden voor de kleintjes en natuurtheater in het Bos van Daantje Das. En t/m 31 oktober kunnen kinderen herfstschilderijen maken met papier, lijm, verf en bladeren en er is een paddenstoelenspeurtocht uitgezet. Inl www.museumholterberg.nl of 0548-361979.

Rotterdam  

Het Natuurhistorisch Museum heeft t/m 25 oktober een spinnenprogramma voor kinderen van 7-12 jaar. Er is de hele week een spinnentocht door het museum, waarbij de museumspin geholpen wordt met het terugkrijgen van zijn pootjes. Na afloop mag een zelfgemaakte museumspin mee naar huis. En op 21 oktober (11u, 13u en 15u) vertellen slangen- en spinnenfanaten over spinnenbiologie en demonstreren levende (vogel)spinnen. Inschrijven bij de kassa of 010-4364222. Westzeedijk 345.