Selectie Film

White Lightnin’

De film van debutant Dominic Murphy is een mix van horror en tragedie. Hoofdpersoon Jesco White, een clog dancer uit de Amerikaanse Appalachen, is in Amerika een cultheld. Clog dancing is een volkse vorm van tapdansen, waarbij de danser met zijn voeten op een houten plaat de meest uitzinnige ritmes stampt en roffelt. Maar White is vooral zo’n fenomeen omdat zijn leven zich laat vertellen als één lange hellevaart en permanente psychose. Dat doet regisseur Murphy dan ook verlekkerd. Regie: Dominic Murphy. Met: Edward Hogg. In: Images, Groningen en ’t Hoogt, Utrecht.

Julie & Julia

Julie & Julia van Nora Ephron is een dubbele boekverfilming. Het eerste boek is My Life in France, waarin televisiekok Julia Child haar leven als diplomatenvrouw in Parijs beschrijft in de jaren vijftig. Ze publiceerde een fameus kookboek, Mastering the Art of French Cooking en groeide uit tot de meest invloedrijke televisiekok van de Verenigde Staten. Het tweede boek, Julie & Julia. My Year of Cooking Dangerously, is van Julie Powell: een 30-jarige New Yorkse, mislukt als romanschrijver en inmiddels gezegend met een suffe kantoorbaan, die haar leven een nieuwe impuls geeft door een jaar lang alle 524 recepten uit het kookboek van Child te maken, en daarover een populair blog bijhoudt. Beide verhalen zijn knap met elkaar verweven in een frisse komedie. Meryl Streep sprankelt als de luidruchtige, doortastende Julia Child. Regie: Nora Ephron. Met: Meryl Streep, Amy Adams. In: 27 bioscopen.

De nieuwe avonturen van het molletje

De Tsjechische animatiefilmer Zdenek Miler (1921) maakte zo’n vijftig animatiefilms over zijn meest bekende karakter, het molletje. De beste films stammen uit de jaren zeventig en zeven ervan zijn verzameld in De nieuwe avonturen van het molletje. De tijdloze animatiefilms duren rond de acht minuten en zijn uiterst eenvoudig met simpel getekende figuren. Regie: Zdenek Miler. In: 10 bioscopen. Leeftijd: 3+.

Up

Up is de zoveelste triomf van de computeranimatiestudio Pixar. Ballonnenverkoper Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan. Dat gaat veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur. Up is Pixar’s grootste hit tot dusver. De film is hilarisch, ontroerend, opwindend en majestueus, maar bovenal perfect gedoseerd. In 195 bioscopen

De helaasheid der dingen

Het boek van Dimitri Verhulst (2006) is fantastisch verfilmd door de nog jonge Belgische cineast Felix Van Groeningen (1978). In een raamvertelling kijkt de volwassen Gunther, succesvol schrijver, terug naar 1986, het jaar waarin hij naar een jeugdinrichting ging. Hoe wrang ook, het was zijn redding uit ’n uitzichtloze jeugd. In de sterke finale steekt Gunther een monoloog af tegen zijn demente oma, terwijl zijn ooms al richting biertap zijn. In 14 bioscopen