Selectie Diversen

Meeden

Oude vruchtbomen, bijzonder kleinfruit, heesters, wintergroene planten, de oogst van bessen, appels, pompoenen en paddestoelen, een overdaad aan jams, honing, taarten en chutneys, maar ook ambachtelijk snoeigereedschap. brocante en comfortabele herfstkleding met een natuurlijke uitstraling. Op de Fruit Fair die op 17 en 18 okt (10-17u) wordt gehouden bij Tuingoed Foltz in Meeden bieden de deelnemende fruitkwekers, fruitkenners, fruitversierders en fervente fruitfans al het goede van het najaar. Met kramen, demonstraties, lezingen, proeverijen etc. Hereweg 346, 9651 AT Meeden (tussen Veendam en Winschoten, Inl 0598-635 000 & www.tuingoedfoltz.nl Entree gratis. www.tuingoedfoltz.nl

Amsterdam

Vaar zondag 18 oktober mee met 't Literair Vaararrangement. De gids zal deelnemers langs een grote hoeveelheid locaties leiden, die hun stempel op de Nederlandse literatuur hebben gedrukt. De afvaart is 3u30 bij Rederij Lovers. Res 020-5301090.

Leiden

Hoe wordt het menselijk leven beïnvloedt door de wetenschap? Tijdens het Key of Lifefestival op 17 en 18 oktober en de Leidse wetenschapsdag, zondag in Museum Boerhaave, wordt verteld over onderzoek en ontdekkingen. Kunstenaars geven ook uiting aan hun fascinatie voor de wetenschappen. Zo doet beeldend kunstenaar Anna van Suchtelen in haar installatie Soft Voices onderzoek naar geheugen en tijd, waarbij ze geïnspireerd werd door de embryoloog en Darwinist Ambrosius Hubrecht (1853-1915) en zijn beroemde collectie glasmodellen van ongewervelde dieren. Ze geeft op beide dagen van 14-15u een toelichting op haar werk. Er zijn lezingen over de kweek van hartspieren, ‘tissue engineering’ en dnaprofielen. Toegang gratis. Lange Sint Agnietenstraat 10. Inl www.museumboerhaave.nl

Landelijk

‘Oorlog en Vrede’ is het thema van de Week van de Geschiedenis t/m 25 oktober. In Amersfoort brengt het Armando Museum Bureau een tegendraadse visie op oorlog en vrede op zondag 18 oktober tussen 15u30 en 17u, waar de opvattingen van Armando over 'Oorlog en Vrede' aan de hand van film- en boekfragmenten worden besproken in het AMB Cultuurcafé.

Armando Museum Bureau, Zonnehof 8. Res via info@armandomuseum.nl of 033 461 40 88. Inl www.armandomuseum.nl

Middelburg

In het Zeeuws Archief neemt historicus Peter Sijnke bezoekers zaterdag 17 oktober mee naar de ondergrondse schatkamers voor soms eeuwenoude oorlogsgeheimen (om 13u, 14u en 15u). De Gordon Highlanders, die een rol speelden bij de invasie door de Engelsen van Walcheren in 1809, slaan hun bivak op in de tuin van het Zeeuws Archief en geven van 12-17u demonstraties van het soldatenleven anno 1809. In het auditorium zijn oorlogsfilms & -vertellingen, lezing (16u) over de mysterieuze Zeeuwse Koorts en schrijfster Annejet van der Zijl vertelt over haar boeken Sonny Boy en de biografie over Annie M.G. Schmidt, Anna. Van 12-17u, Hofplein 16. Inl www.zeeuwsarchief.nl

Amsterdam

Bezoekers kunnen 17 oktober een kijkje nemen in de keuken van het stadsarchief aan de Vijzelstraat 32. In de bewerkingsruimten vertelt Martin Alberts, fotograaf van het archief, over zijn werk en zijn foto’s van Amsterdamse kroegen. Ook zijn er rondleidingen door het monumentale gebouw. En om 12u, 13u, 14u en 15u zijn er interviews met gasten over bijzondere stukken uit de collectie. Open tussen 11 en 17u. Inl www.stadsarchief.amsterdam.nl