Selectie Buitenland

Londen

De ondergang van de Azteekse leider Montezuma, en met hem een hele beschaving is bekend. Maar de waarheid blijft onduidelijk want de Spaanse conquistadores vernielden alle sporen. In dezelfde zaal waar het British Museum tentoonstellingen organiseerde over andere heersers, komen nu de pracht en het eigen karakter van de Aztekencultuur volop tot hun recht. Zelf noemden de Azteken zich overigens Mexica. De gouden schatten, turkoizen maskers, met mozaïek ingelegde schedels en nieuwe opgravingen onder Mexico City werpen nieuw licht op de de God-koning die van 1502 tot 1520 regeerde. T/m 24 jan, Moctezuma Aztec Ruler, British Museum, Great Russell Street, WC1, 004420 7323 8000/8299 www.britishmuseum.org

Manchester

Het boek On the Origin of Species is 150 jaar oud en met de expositie Darwin: Evolution of a Scientist, tonen de curatoren hem als kind met interesse in de natuur, maar ook zijn ontdekkingen en zijn invloed op de wetenschap en de maatschappij als volwassene. We lezen brieven over insectenetende planten en leren wat een ‘gepeperde mot’ was. De expositie is onderdeel van het Mind en Body thema van het Manchester Science Festival (t/m 1 nov). T/m 30 aug, Charles Darwin: Evolution Of A Scientist, The Manchester Museum, Oxford Road, 0044161 275 2634 & www.manchester.ac.uk/museum

Londen

The Royal Ballet opent het nieuwe seizoen met Mayerling, een grootschalige uitvoering van Kenneth MacMillan over Prins Rudolf, kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. We volgen de problemen van een zwakke persoonlijkheid die onder de druk van een disfunctionele familie en tijdens zware politieke omstandigheden leeft, totdat hij zelfmoord pleegt samen met zijn 17-jarige neurotische maîtresse. De knellende relaties worden aangrijpend verbeeld. T/m 10 nov, Mayerling, Royal Ballet, Royal Opera House, Covent Garden WC2, 00 44 20 7304 4000 & www.roh.org.uk

Parijs

Het jaarlijkse, heel verrassende avant-gardistische Festival-d’automne mengt beeldende kunst, muziek, dans, theater, video installaties en film. Het vindt plaats verspreid over Parijs. Heel poëtische en humoristische is de installatie Sunrise East van de Zwitserse neopop kunstenaar Ugo Rondinon (1964) rondom een vijver van de Jardin des Tuileries: twaalf monumentale, aapachtige maskers in verzilverd brons die lachen en verbazing, ontreddering en onverschilligheid uitdrukken. In antwoord daarop Rondinon’s monumentale geluidsinstallatie How Does it Feel in Le Centquatre aan de andere kant van Parijs: een minimalistische sculptuur met het geruis van een dialoog waarin de bezoeker kan mediteren. Festival-d’automne t/m 19 dec, 0033-153451717, www.festival-automne.com

Parijs

Achttien jaar na zijn dood en vijftig jaar na de uitgave van het belangrijke album van de jazz Kind of Blue, brengt het Musée de la musique hulde aan de Amerikaanse jazz trompettist Miles Davis (1926-1991), grondlegger en belangrijkste vertegenwoordiger van een experimentele mengvorm van rock en moderne jazz, de rockjazz. Begiftigd met een onvergelijkbare flair, lanceerde hij jonge instrumentalisten als Keith Jarrett, John Coltrane, Wayne Shorter en Billy Cobham. Musée de la Musique toont met een prachtige expositie met muziek, films, kostuums, instrumenten, doeken van Basquiat en foto's van Irving Penn de buitengewone en onvoorspelbare carrière van de jazzlegende. T/m 17 jan Musée de la Musique, Cité de la Musique, 0033-144844484, www.cite-musique.fr