Scheringa doet uiterste poging

Werknemers op het hoofdkantoor van DSB in Wognum juichen als ze horen dat er nog een laatste mogelijke redding is van hun bank: een Amerikaanse investeerder zou DSB willen overnemen. Foto Bram Budel Nederland, Wognum, 16-10-2009 Onzekerheid over de toekomst avn de DSB bank. Werknemers in de ruimte onder het kantoor van Dirk Scheringa juichen naar de pers als ze horen dat de bank nog steeds niet failliet is. Foto: Bram Budel Budel, Bram

Dirk Scheringa zegt dat hij op het laatste moment een Amerikaanse partij gevonden heeft om DSB Bank te redden. Hij heeft vanmiddag opnieuw om uitstel gevraagd bij de rechter, tot zondagmiddag.

De Amsterdamse rechtbank besloot vanmiddag opnieuw een zitting te houden, nadat Scheringa om 12.00 uur stukken over deze laatste reddingspoging had ingeleverd. Dat kan erop duiden dat de rechtbank voldoende redenen ziet om niet direct het faillissement van DSB Bank uit te spreken.

Volgens werknemers heeft Scheringa in een toespraak op het hoofdkantoor in Wognum, aan het begin van de middag, gezegd dat hij de kans van slagen op 15 procent schat. De geïnteresseerde partij zou een Amerikaanse investeerder zijn en geen bank.

Scheringa maakte vannacht voor het eerst melding van de Amerikaanse belangstelling, nadat duidelijk was dat vijf grote Nederlandse banken DSB opnieuw niet te hulp wilden schieten. Scheringa heeft drie kwartier met de bestuurders van ABN Amro, ING, Fortis, Rabobank, Van Lanschot en SNS Reaal gesproken en moest daarna ruim vier uur wachten op de negatieve uitslag.

In een verklaring lieten de banken weten dat „het voorstel voor versteviging van de liquiditeits- en solvabiliteitspositie van DSB niet haalbaar is”. Gisteren zei minister Bos van Financiën tegen Tweede Kamerleden dat hij niet bereid is een blanco cheque te geven van 5 miljard euro, de garantie die de Nederlandse banken eerder al hadden gevraagd als voorwaarde om DSB over te nemen.

Scheringa wilde vannacht de naam van de Amerikaanse partij niet noemen. Volgens de DSB-topman gaat het om een investeerder met een eigen vermogen van miljarden euro’s, met wereldwijd vestigingen waaronder in Europa.

In bankierskringen werd vanmorgen gespeculeerd dat de Amerikaanse investeerder J.C. Flowers de geïnteresseerde partij zou zijn. Flowers is eigenaar van de Nederlandse zakenbank NIBC, die sinds vorig jaar ook actief is op de spaarmarkt. Flowers heeft eerder geïnvesteerd in banken in Duitsland en Japan en duikt vaker op als kandidaat-koper van probleembanken. NIBC zei niets te kunnen zeggen, omdat het niet de woordvoering voor Flowers doet.

Afgelopen maandag werden door de rechtbank twee bewindvoerders bij DSB Bank aangesteld, nadat De Nederlandsche Bank had verzocht om een noodregeling. Op woensdag vroegen die faillissement aan, maar DSB Bank kreeg van de rechters tot vanmiddag 12.00 uur de tijd om een oplossing te vinden.